16:23 / 29.05.2022.

Autor: ADJ/D.M.

Vrtuljak Eve Petrič

Eva Petrič u ZRC

Eva Petrič u ZRC

Foto: ADJ / TVSLO

Teško je naći vid izražavanja kojim se ne bavi slovenska konceptualna intermedijska umjetnica mlađe generacije Eva Petrič. Jednako se dobro snalazi u svim disciplinama likovne umjetnosti, kao i u fotografiji, performansu ili pisanju. Rođena u Kranju, nakon stjecanja diploma psihologije i likovne umjetnosti u Beču, posvetila se magisteriju novih medija na Transart Institutu koji spaja Berlin, Beč i New York, pa je u tim gradovima i nastavila veći dio karijere.


Bila je prva slovenska umjetnica koja je izložila dvije velike instalacije u poznatoj katedrali Sv. Stjepana u Beču 2016., a iste je godine njezin rad "Sing of Hope" uvršten u jedan od najvećih njujorških godišnjih umjetničkih projekata na otvorenom.

Eva Petrič u ZRC

Eva Petrič u ZRC

Foto: ADJ / TVSLO

Njezini se nadasve intrigantni radovi sada mogu vidjeti u atriju Znanstveno-istraživačkog centra Slovenske akademije znanosti i umjetnosti pod naslovom "Emocionalni vrtuljak zaborava i sjećanja: pogled na djetinjstvo iz slike ruža i trnja". Izložbu čine dva dijela: serija fotografija "Nikad ti nisam obećala ružičnjak" i "Memorijalne mreže", koje lebde pod stropom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!