13:40 / 27.05.2022.

Autor: ADJ/D.M.

Botond, sjenik EU kulture

Botond Pajta

Botond Pajta

Foto: ADJ / MTVA


Regija Veszprém-Balaton zajedničkim je natječajem osvojila titulu Europske prijestolnice kulture (ECOC) 2023. i svojim raznolikim programima već uvelike pomaže da se taj dio Mađarske uklopi u cjelokupan razvoj domaće kulturne i kreativne scene. Kao jedno od prikladnih mjestâ za sastanke najšireg kruga gledatelja s raznovrsnim sudionicima iz područja svih umjetnosti i narodnih tradicija, zamišljene su drvene sjenice.


Prva od njih je svečano otvorena: Botond u Kővágóörsu. Glede izbora imena, valja reći da je dobila ime po povijesnom junaku Botondu, koji je svojim buzdovanom izazivao ozbiljne poteškoće vladarima nekadašnjeg Bizanta. Simbolična je poruka da bi ovo trebao biti prijelomni trenutak za mlade ljude Veszpréma, Bakonyja i Balatona. 

Botond Pajta

Botond Pajta

Foto: ADJ / MTVA

Prema najboljim tradicijama srednjoeuropskih paviljona, iz kakvih su se nekoć razlijegali zvuci plesne glazbe i kretale predstave pod vedrim nebom za toplih mjeseci, 16 takvih mjesta bit će središta suvremenog lokalnog društvenog života do kraja iduće godine. Riječ je o obnovljivim urbanim prostorima, koji će tu ostati i nadalje, te upotpunjavati novi zajednički kulturno-kreativni identitet regije. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!