17:14 / 29.05.2022.

Autor: ADJ/D.M.

Povratak blaga samostana Neustift

Samostan Neustift

Samostan Neustift

Foto: ADJ / RAI BZ

Izgubljena, ili ponovno pronađena, umjetnost – pod tim je geslom nastala trajna izložba, nedavno postavljena u samostanu Neustift kod Brixena. 

Brixen (tal. Bressanone), središte južnotirolskog okruga Eisacktal, nalazi se samo pedesetak kilometara južno od austrijsko-talijanske granice, utvrđene nakon I. svjetskog rata. Ali njegova strateška važnost na raskrižju europskih putova datira još od srednjega vijeka, kad je bio grad imenom Prihsna, koji se danas smatra najstarijim urbanim naseljem na području cijeloga Tirola. Nije nikakvo čudo da su se u njemu bili nastanili i duhovnici. Tako je samo tri kilometra sjevernije nastala prva tirolska visokoškolska ustanova: Teološko-filozofska visoka škola.

Neustift, knjižnica

Neustift, knjižnica

Foto: ADJ / RAI BZ

Do danas je ondje ostao augustinski samostan Neustift, jedan od najvažnijih u toj regiji. Kanonici su vrijedno gradili kulturnu sliku kraja, kojemu su ostavili u nasljeđe opatijsku knjižnicu, za koju kažu da je među najimpresivnijim knjižničkim prostorijama sve do Njemačke. U 18. stoljeću ukrašena je elegantnom, djelomično pozlaćenom, rokoko štukaturom. Unutrašnji zidovi cijeloga samostana bili su bogato ukrašeni freskama i među njima su stajala nebrojena umjetnička djela iz raznih zemalja i epoha. 

Neustift, kineski kabinet

Neustift, kineski kabinet

Foto: ADJ / RAI BZ

No drevni je samostan doživio povijesnu sudbinu mnogih drugih sličnih zdanja: bio je napadan i pljačkan, a njegova su blaga nestala, bilo da su ukradena, prodana, ili jednostavno premještena drugdje. Tako se s vremenom zameo trag i mnogim likovnim remek-djelima. Zahvaljujući slučajnosti, ali i predanom istraživačkom radu, neka su se od njih opet pojavila. I ne samo to – prilikom restauracije, u posljednjih nekoliko godina isplivale su kineske freske iz doba rokokoa.

Neustift, kineski kabinet

Neustift, kineski kabinet

Foto: ADJ / RAI BZ

U predsoblju velebne dvorane knjižnice otkriven je, dotad nepoznat i neobično dobro očuvan, interijer iz 18. stoljeća: kineski kabinet sa zidnim slikama koje prikazuju idilične pejzaže s egzotičnim životinjama u nježnim pastelnim tonovima. Državni ured za spomenike taj je nalaz opisao kao umjetničko-povijesnu senzaciju, jer takvi su primjeri iznimno rijetki u tome podneblju. Procijenili su kako je ta pokrajnja prostorija vjerojatno nekada služila kao reprezentativna prijemna i svečana soba za primanje, možda za zabavu gostiju i priprema za izuzetan knjižnični doživljaj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!