13:28 / 27.05.2022.

Autor: ADJ/D.M.

Pick Szeged, rukomet bez granica

Pick Szeged

Pick Szeged

Foto: ADJ / MTVA

Mađarski "Pick Szeged" pravi je mali sportski svijet. Ta internacionalna momčad zadnjih se godina vrtoglavo uspela na sam vrh europskih rukometnih ljestvica.

Sport zbližava nacije. Tako je vrhunske svjetske rukometaše okupio "Pick Szeged". Uz mađarske igrače, srž te iznimno popularne i uspješne muške rukometne momčadi čine u prvom redu igrači s područja Balkana. Među njima je danas i hrvatski vratar Mirko Alilović, jedan od onih koji su postali najveći ljubimci mađarskih poklonika rukometa. Imali su ga prilike dobro upoznati još dok je igrao za svoj prethodni klub "Veszprém". 


Već je cijeli niz srpskih, hrvatskih i slovenskih igrača boravio u gradu na obalama Tise. Dolaze zato jer žele osvojiti naslove prvaka i ostvariti međunarodne uspjehe. Uz sve navedeno, važno im je da se njihove obitelji i djeca dobro osjećaju u stranom okruženju.

Pick Szeged

Pick Szeged

Foto: ADJ / MTVA

Ovaj klub ima dugu i bogatu prošlost. Osnovali su ga 1961 dr. Mihály Bérczi, tadašnji zamjenik ravnatelja "Tisza Volána", koji i danas postoji pod tim imenom, i nastavnik tjelesnog odgoja Márton Ludányi. Već sljedeće godine momčad je na gradskom prvenstvu zauzela prvo mjesto, a godinu kasnije pomela je konkurenciju na županijskom prvenstvu i ušla u drugu državnu ligu. Od 1970. nastupa pod imenom "Szegedi Volán", a od 1975. počinje svoj nezaustavljivi put ka prvoj ligi, iz koje nikad nije ispala. S dolaskom novog trenera Ferenca Budaya momci 1982. uspijevaju osvojiti Kup Mađarske Narodne Republike i kreću na Europski Kup pobjednika kupova.

Pick Szeged

Pick Szeged

Foto: ADJ / MTVA

Razdoblje najvećih uspjeha su im devedesete, kad pod novim imenom „Pick Szeged“ stižu sve do četvrtfinala Prve lige prvaka i od toga doba u ekipu redovito ulaze pomno odabrani strani igrači: Nenad Pulježević, Vladan Matić, Nikola Eklemović, kasnije Daniel Anđelković i Ratko Đurković. S jednim od najpopularnijih trenera u povijesti kluba, Draganom Đukićem, postaje ovo pravi rukometni tim novog milenija, koji igračima, uz primamljivu zaradu, osigurava dobre životne uvjete i za podizanje obitelji. U jednom razdoblju dolazi do laganog pada elana, no „Pick Szeged“ se ponovno vraća na pobjednička postolja, zahvaljujući reorganizaciji i podršci imućnijih sponzora. Vraća im se nekadašnji uspješni trener László Skaliczki, a okosnica ekipe postaju talentirani igrači Rajko Prodanović i Gábor Ancsin.


Pick Szeged

Pick Szeged

Foto: ADJ / MTVA

U godinama koje slijede uspjesi se samo nižu, a u sezoni 2016.-2017. Liga prvaka dokazuje da je ovo jedna od osam najboljih rukometnih momčadi u Europi. Neposredno prije pandemije koronavirusa počinju graditi vlastitu Arenu i osnivaju Rukometnu akademiju PICK. Ove su godine oštro krenuli ka ulasku u finale Lige prvaka, no to im ipak nije uspjelo.


Najvjerniji navijači to su im, čini se, oprostili, jer su sve utakmice u Areni i dalje rasprodane unaprijed. Sljedeća je na redu 3. lipnja, kad dočekuju ekipu "Telekom Veszpréma" u prvoj utakmici finala Prvenstva muške rukometne lige K&H. Plejmejker Máté Lékai i njegovi kolege jamačno će i tada imati glasnu podršku sa tribina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!