17:04 / 29.05.2022.

Autor: ADJ/D.M.

Nosim kulturu, pomažem muzeju

Nosim kulturu

Nosim kulturu

Foto: ADJ / HTV

Nedugo nakon velikog potresa u Zagrebu 2020. i u jeku pandemije koronavirusa, rodila se ideja o svhovitom spoju muzeja i vrhunske mode.

Moda i muzej? Kakva je to kombinacija? Dobitna, čini se prema projektu što su ga u Zagrebu pokrenuli zajedno informativni web-portal Telegram Media Grupe i Designer Outlet Croatia. Pod zajedničkim nazivom "Nosim kulturu", on kroz jedinstvene modne priče, video- i fotomaterijale promovira hrvatske muzeje. Osnovna je namjera bila pomoći tim važnim kulturnim institucijama, jer su izgubile većinu posjetitelja nakon velikog potresa u Zagrebu 2020., koji je koincidirao s pandemijom koronavirusa. 

Nosim kulturu

Nosim kulturu

Foto: ADJ / HTV

Plemenita ideja izazvala je veliki interes, što dokazuje iznimna posjećenost njihovog internetskog portala. Dosjetili su se kako uvući što više mladih, koji i bez svih tih nepogoda nisu baš najveći poklonici muzeja, pozivima poput ovoga: "Neka kultura ostane u modi. Nosi ju i ti. Zaviri u zagrebačke muzeje, podrži projekt #nosimkulturu i osvoji nagrade!". Tako im je pošlo za rukom izvući iz tame kulturne teme koje su tijekom "lockdowna" pale u drugi plan, te svratiti misli na odijevanje za posebne prigode i u vrijeme vladavine trenirki i pidžama.

Nosim kulturu

Nosim kulturu

Foto: ADJ / HTV

Moda je možda najlakše probavljiv dio kulture za svakoga, pa su pokretači projekta krenuli upravo tim putom: povezati nedostupne riznice, na koje je pala prašina, ili još gore žbuka, s ljupkim licima djevojaka odjevenih u komade tekstila koji odražavaju kulturne, društvene, političke prilike i zbivanja tijekom epoha predstavljenih pojedinim muzejskim zbirkama. A to je ujedno i poziv gledatelju da se vrati u fokus svoje svakodnevice. Nastala su tako četiri modna editorijala posvećena zbirkama četiriju muzeja.

Nosim kulturu

Nosim kulturu

Foto: ADJ / HTV

Taj se posao u neku ruku nastavlja na svjetski projekt kojega je Muzej za umjetnost i obrt bio dio još 2017., kad je mrežna platforma Google Arts and Culture bila pokrenula najveću virtualnu izložbu mode "We Wear Culture" (Nosimo kulturu) povodom tri tisuće godina postojanja modnih zapisa u ljudskoj povijesti. Odabir predmeta iz njihova fundusa kojima su tada predstavili Hrvatsku i sad je vidljiv na muzejskom blogu iz lipnja te godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!