16:55 / 29.05.2022.

Autor: ADJ/D.M.

Mladi na starim bavarskim farmama

Mladi na starim farmama

Mladi na starim farmama

Foto: ADJ / BR

Mnogo je pustih seoskih imanja po cijeloj Njemačkoj. Na jugu Bavarske našli su domišljato rješenje za taj problem: doseljavanje mladih.

Švapska pokrajina Allgäu često ima premalo stambenog prostora za stručno osoblje, prijeko potrebno tamošnjim tvrtkama. U mnogim slučajevima radi se o domaćim ljudima, povratnicima koji se nakon studija žele vratiti, ali i o novopridošlim Algojcima. Različite su strategije za borbu protiv postojećeg stanja. Ali jedna se od njih pokazala iznimno učinkovitom: oživljavanje pustih starih seoskih imanja – svježim idejama. 

Obnova starih farmi

Obnova starih farmi

Foto: ADJ / BR

"Staro imanje traži novu ljubav" – tako je Društvo za lokaciju i turizam Allgäu d. o. o. nazvalo svoju inicijativu, koja bi trebala riješiti dosta problema neiskorištenih prostora. Rezultat: četrnaest algojskih seoskih imanja sudjeluju u stručnoj poduci transformacije imanja pod vodstvom regionalne uprave. U studiji što je prethodila akciji pošli su od činjenice da ruralna područja doživljavaju strukturne promjene u poljoprivredi i trpe sve više posljedica demografskih promjena. Rezultat su prazne zgrade, koje često narušavaju imidž mjesnih središta i njihovu funkciju. Posebno su pogođeni stari poljoprivredni objekti i dvorišta.

Obnova starih farmi

Obnova starih farmi

Foto: ADJ / BR

Najprije su ispitali nekoliko drugih regija u kojima je uspješno provedeno osmišljavanje obnove sela, a potom formulirali preporuke za djelovanje u specifičnim uvjetima, karakterističnima za ovo podneblje. Nametnule su se dvije osnovne ideje: prikupiti podatke o imanjima koja su napuštena ili su u njima stari ljudi bez potomstva zainteresiranog za nastavak života na tome mjestu i oglasiti ih putem internetskih mreža na kojima se može očekivati najviše zainteresiranih. Na posebnom mrežnom mjestu postavili su fotografije s opisima imanja s procjenom za kakav bi posao koje od njih bilo najpogodnije.

Obnova starih farmi

Obnova starih farmi

Foto: ADJ / BR

Andreas Oertel jedan je od prvih koji se upustio u tu pustolovinu. Još 2015. opremio je farmu u Aitrangu kao tvornicu za prženje kave. U noj je osmislio i dodatne sadržaje, pa se glas o njoj pronio i to ga je nagnalo na pomisao da uz nju napravi i hostel. Njegova se inicijativa toliko svidjela upraviteljici okruga Mariji Riti Zinnecker da je u posjet dovela i samog njemačkog ministra gospodarstva Huberta Aiwangera. Zaključili su da je ovo pravi put za ruralni razvoj: pružiti mladim ljudima aktivnu početnu pomoć, kako bi im se omogućila kvalitena samopomoć.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!