13:37 / 27.05.2022.

Autor: ADJ/D.M.

"Komunikacija eholokacija"

Komunikacija, eholokacija

Komunikacija, eholokacija

Foto: ADJ / TVSLO


Naslov je to koji privlači pozornost, a iza njega se krije i iznimno zanimljivo djelo. Riječ je o audiovizualnom performansu dviju slovenskih muldimedijskih umjetnica, održanom jednokratno u portoroškom "Skladištu Monfort". Ovaj prostor, kao i "Grando" uz njega, zgrada je impozantnog dizajna, građena u 19. stoljeću, a danas redovito ugošćuje umjetnike koji nude nešto više od standardnih izložbi.

Komunikacija, eholokacija

Komunikacija, eholokacija

Foto: ADJ / TVSLO

U ovome slučaju riječ je o radu dviju slovenskih umjetnica, koje povezuju vlastiti multimedijski izričaj i brigu za opstanak svih vrsta na našem planetu. Jasna Hribernik i Ljoba Jenče nadahnuće su našle u neobičnoj koincidenciji dvaju mitova koji žive u Japanu i Sloveniji. Ondje je riječ o kitu koji nosi na leđima cijeli svijet, a to isto čini Riba Faronika u slovenskoj narodnoj pjesmi iz sela Podmelec u Tolminštini.


Zamislite što bi se dogodilo ako bi se ona okrenula na leđa! Upravo to se zamalo događa ljudskom krivnjom, upozoravaju umjetnice, i pozivaju da se zamislimo o budućnosti našeg planeta. Projekt je prvi put predstavljen prošle jeseni na međunarodnom festivalu novomedijske kulture "Speculum Artium" u Trbovlju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!