17:23 / 29.05.2022.

Autor: ADJ/D.M.

Fotograf divljine Janez Tarman

Tarman, fotograf divljine

Tarman, fotograf divljine

Foto: ADJ / TVSLO

Divlja sloboda pulsira u fotografijama talentiranog Slovenca Janeza Tarmana. Njegovi su modeli životinje u svojem prirodnom okruženju. 

On se bavi takozvanom fotografijom očuvanja – to znači da javnosti približava brojne divlje životinje, od kojih su neke već ugrožene. Janez Tarman veseo je mladi čovjek, pun entuzijazma, na čijem licu je uvijek zarazan osmijeh. Lice je to iza kojeg očito stoji beskrajna ljubav prema onome što radi i mirnoća koju daje potpuna uvjerenost da je to dobro i korisno. I jest. Dobio je već mnoge potvrde za to. Djela mu objavljuju najugledniji svjetski prirodoslovni mediji. U njegov objektiv uhvaćenu neponovljivu priču o šakalima, koja je nastajala više od tri godine, objavili su svjetski poznati prirodoslovni mediji: National Geographic, BBC Wildlife, Connaissance de la chasse i drugi. 

Janez Tarman

Janez Tarman

Foto: ADJ / TVSLO

Upravo je fotografijama čaglja na juriš osvojio slovensku javnost, kad je u Tehničkom muzeju Slovenije u Bistri kod Vrhnike otvorena njegova putujuća izložba o životu čagaljâ na slovenskom tlu. Bio je to rezultat trogodišnjeg rada, posvećenog uglavnom proučavanju tih životinja u mjestima gdje je potvrđena njihova prisutnost. Pratio ih je danju i noću, tiho se šuljao za njihovim tragovima i skrivao kameru s daljinskim upravljačem u prirodni okoliš, kako ništa ne bi pomutilo njihove svakodnevne navike i ukazalo na ljudski upad u njihov teritorij.

Tarman, fotograf divljine

Tarman, fotograf divljine

Foto: ADJ / TVSLO

Izložbu je organiziralo nacionalno Društvo za konzervatorsku fotografiju, čiji je Tarman predsjednik, kao čovjek koji se profesionalno bavi prirodoslovnom fotografijom. Također je član Društva Dinaricum – nevladine i neprofitne organizacije koja okuplja stručnjake i zainteresirane pojedince iz različitih područja, uglavnom volontere, predane očuvanju Dinarskih Alpa u Sloveniji. U fokusu su im poglavito velike zvijeri, pa tako iza sebe imaju dosta odrađenog posla na zaštiti mrkog medvjeda, a sad je na redu spašavanje europskog risa u jugozapadnom dijelu Alpa.

Tarman, fotograf divljine

Tarman, fotograf divljine

Foto: ADJ / TVSLO

U posljednje vrijeme, zbog nedostatka točnih spoznaja o populaciji risova u Sloveniji, bilo je sve više pritisaka za upravljanje tom vrstom. Prirodno, Janez Tarman pridružuje se i toj akciji. Njegove su fotografije pridonijele novim prirodoslovnim istraživanjima. A usput su, što nije nimalo manje važno, uspostavile važan most između dobivenih znanstvenih podataka i šireg kruga ljudi. Svoje pustolovine objavljuje na blogu (Welcome to) Pix&Text, koji je naslovio jednostavno "Pustolovine i fotografije". I jedno i drugo pruža dovoljno razloga za zaviriti u njega!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!