16:48 / 29.05.2022.

Autor: ADJ/D.M.

Budakeszi životinjski park

Budakeszi ZOO

Budakeszi ZOO

Foto: ADJ / MTVA

Prava zelena pustolovina može se doživjeti na samo dvadesetak minuta vožnje automobilom od Budimpešte. U Parku Budakeszi od kraja sedamdesetih godina prošloga stoljeća mađarska gradska djeca mogu vidjeti divlje životinje, koje inače ne bi susrela u dostupnoj im prirodi: više od 50 vrsta. Park ima zoološki vrt te nekoliko pustolovnih parkova, od kojih je najposjećeniji onaj s dinosaurima, gdje se može vidjeti 25 modela tih prethistorijskih bića u prirodnoj veličini na površini od gotovo dva hektara. 

Budakeszi ZOO

Budakeszi ZOO

Foto: ADJ / MTVA

Ipak, težište je na divljači Mađarske i Karpatskoga bazena. Nakon nedavne obnove, proširen je životni prostor pticama i velikim mačkama, tako da se one mogu slobodnije kretati, a posjetitelji ih mogu bolje vidjeti. Uz njihove nastambe su igrališta, a raznoliki programi nude se svaki dan. Ovoga ljeta spremaju se dnevni kampovi za osnovce, kako bi se naučili lakše snalaziti u prirodi.


Sveukupno ulaganje od oko 120 milijuna forinta donijelo je i proširenje zabavnog parka s nekoliko tematskih igrališta, te poučnu stazu. Mislilo se na rani ekološki odgoj najmlađih, koji će tek tu razumjeti zašto je toliko važno očuvanje prirode i razvoj javne dobrobiti. No ne treba zaboraviti da tzv. Vrata šume tako otvaraju i prostor za nova zaposlenja, osobito za mlade.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!