13:52 / 28.11.2022.

Autor: DM/ADJ

Zagorska riba u slici i riječi

Miško i prijatelji

Miško i prijatelji

Foto: ADJ / HTV

Miško je originalan lik, kakav se rijetko pojavljuje u knjigama za djecu. Rodom je iz Gornje Stubice ispod planine Medvednice, a dva su mu najbolja prijatelja riječni rak i slatkovodna kornjača. To bi možda bilo čudno, kad on ne bi bio – riba. I junak pete slikovnice Jasne Balaško, spisateljice koja nadahnuće nalazi u rodnom Hrvatskom zagorju.  


Zato Miško i prijatelji plivajući istražuju tamošnje velike vodene površine, gdje su nekad bili vulkani, a njihovi preci živjeli prije puno, puno godina. Ovo mu je već treća knjiga pustolovina i uvijek on ide u neki drugi svijet: negdje ima baku, negdje tetu, negdje prijatelji slave rođendan… Usput uči kako se pristojno ponašati i poštovati baštinu. A s njim i djeca, koja mogu ponešto obojati, docrtati ili dopisati.

Miško i prijatelji

Miško i prijatelji

Foto: ADJ / HTV

Jasna Balaško jedna je od rijetkih hrvatskih zavičajnih autorica koje pišu za djecu. U glavi ima još dosta priča koje samo čekaju da ih pretoči u slike i riječi – djeci, ali i odraslima. Jer ona je zagorske tradicijske vrijednosti, običaje, blagdane, ljude i događaje obradila već u nekoliko knjiga. I sigurno će pisati i dalje.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!