13:52 / 28.11.2022.

Autor: DM/ADJ

Slike Jánosa Thorme

János Thorma

János Thorma

Foto: ADJ / MTVA

Mađarski slikar János Thorma bio je osnivač umjetničke kolonije u Nagybányji, jedan od majstora postimpresionizma, po kojem je ona bila poznata, i gdje je imao je mnogo učenika, uključujući Sebestyéna Shakirova i Veru Szabó. I premda je u tome gradu živio sve do smrti 1937., bio je odrastao u Jászberényju, kao potomak osiromašene plemićke obitelji, koja je živjela jednostavnim građansko-činovničkim načinom života, jer je otac radio kao blagajnik u poreznoj upravi. 

János Thorma

János Thorma

Foto: ADJ / HTV

Često je posjećivao i staru roditeljsku kuću u Kiskunhalasu, gdje ga je kao mladoga umjetnika podržavao rođak i prvi gradonačelnik István Vári Szabó, inače pravnik i vojni kapetan, odan slobodarskim idejama Lajosa Kossutha tijekom domovinskog rata 1848./49. Inače su u toj obitelji djeca odgajana u duhu nepomućenog domoljublja, koje se osjeća i na Thorminim slikama.


Njih su 42 sad izložene u Muzeju koji nosi njegovo ime. Neke od njih još nikad nisu javno prikazane. Izložba je nazvana "Thorma 150+2", jer su je pripremali povodom 152. obljetnice rođenja i 85. obljetnice smrti prije dvije godine, no pandemija koronavirusa pomrsila je račune, kao i mnogim drugima. Ostaje otvorena do 4. prosinca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!