19:05 / 23.11.2022.

Autor: DM/ADJ

"Tijela budućnosti"

Tijela budućnosti

Tijela budućnosti

Foto: ADJ / BR

Minhenski Muzej Brandhorst je preuređen, a na njegova dva kata mogu se otkriti posve nova umjetnička djela. Ona su dio izložbe čiji naslov glasi: "Tijela budućnosti iz nedavne prošlosti". Riječ je o propitivanju odnosa skulpture, tehnologije i tijela. Izloženo je stotinu djela nastalih od pedesetih godina prošlog stoljeća do danas.


Dvije su kustosice najmanje deset godina promatrale koliko je umjetnika, pogotovo mlađe generacije, zaokupljeno promatranjem promjena na ljudskom tijelu što ih uzrokuje sve šira primjena tehnologija od pedesetih godina prošloga stoljeća. Pritom su ustanovile kako oni tu temu obrađuju u velikoj mjeri u skulpturama i instalacijama, dakle, umjetničkim oblicima koji sami po sebi predstavljaju neki oblik tjelesnosti.

Tijela budućnosti

Tijela budućnosti

Foto: ADJ / BR

Gdje počinju i gdje završavaju naša digitalna proširenja, poput računala ili mobitela? Što to znači za naše ideje o tjelesnosti i materijalnosti i koje su društvene implikacije ovih razvoja događaja za naše osobno I kolektivno samorazumijevanje? Mogu li se granice ipak jasno povući? Sva ta pitanja ostaju otvorena na izložbi do polovice siječnja 2023.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!