13:53 / 28.11.2022.

Autor: DM/ADJ

Mađarica na putu za svemir

Dóra Babócs

Dóra Babócs

Foto: ADJ / MTVA

Govori pet jezika, sudjeluje u istraživanju simulacije naseljavanja Marsa i priprema se za boravak u svemiru. Mlada Mađarica Dóra Babócs zna točno što želi i kako to ostvariti.

Dóra je studentica šeste godine medicine, specijalizantica na Odjelu za zrakoplovnu i svemirsku medicinu Medicinskog fakulteta Szent-Györgyi Albert Sveučilišta u Segedinu. Uz zdravstvene znanosti studira astrofiziku. Ona želi postati zrakoplovni i svemirski liječnik. Kako bi to postigla, koristi svaku priliku. Prijavila se za pripravnicu u znamenitim američkim svemirskim centrima NASA i SpaceX te stekla kliničko iskustvo tijekom kirurške prakse u Los Angelesu. 

Na putu za svemir

Na putu za svemir

Foto: ADJ / MTVA

Pitate li je kako je to postigla, odgovara: "Moj zadatak je bio pripremiti sažetak na engleskom jeziku materijala koje stručnjaci pišu o iskustvima svemirskih istraživanja". Na pitanje o najvećim izazovima s kojima se mora suočiti svemirska kirurgija, spremno kaže: "Najuzbudljivije će biti u robotskoj kirurgiji. Trenutno je vrijeme latencije između upravljačke ploče i robota predugo da bi se signal prenio odgovarajućom brzinom. No, mislim da ćemo taj problem u budućnosti moći riješiti."

Na putu za svemir

Na putu za svemir

Foto: ADJ / MTVA

Također zna odgovor na to što će jesti i kako će provoditi vrijeme astronauti koji sudjeluju u misijama na Mars, jer je osobno sudjelovala u dobrovoljnim istraživanjima u kojima se simuliraju misije u svemirskim pustinjama, hipobarična mjerenja u barokomori, osposobljavanje letačkog i pomoćnog osoblja. Između ostalog, testirala je pilote borbenih aviona zajedno sa svojim mentorima. Prijavila se i za mađarski astronautski program HUNOR, ne bi li postala prva mađarska astronautkinja. 

Na putu za svemir

Na putu za svemir

Foto: ADJ / MTVA

Doru su od djetinjstva privlačile astronomija i svemirska znanost. Nakon završene srednje škole "József Eötvös" u Segedinu, polagala je ispite iz kemije i biologije za napredne studente. Bit će prva liječnica u svojoj obitelji, a ponajprije želi biti koristan član društva i stvoriti nešto vrijedno. Misli da je tajna uspjeha u tome da čovjek voli ono što radi i to joj je najjača motivacija za postizanje zacrtanih ciljeva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!