13:52 / 28.11.2022.

Autor: DM/ADJ

Lutkine kuće na Ammerseeu

Mali svjetovi

Mali svjetovi

Foto: ADJ / BR

Lutkina kuća treba imati sve kao i ona za ljude: pokućstvo, odjeću, nakit... A koliko ljubavi stane u cijelu golemu zbirku takvih "Malenih svjetova", dobro zna Bavarka Ilse Schweizer.

U Diessenu na jezeru Ammer u ulici Johann Michael Fischer-Strasse smjestio se doista neobičan muzej: golema zbirka kućica za lutke i raznoraznih nostalgičnih, mahom povijesnih, igračaka. Ilse Schweizer skupljala ih je više od 50 godina s velikom dozom strasti i predanosti. Neki su eksponati te privatne zbirke vrijedni jednako kao i oni u pravim muzejima. No ona nikad nije imala radno vrijeme poput sličnih državnih ustanova, već se otvarala prema prethodnom telefonskom dogovoru.

Mali svjetovi

Mali svjetovi

Foto: ADJ / BR

A posjetitelje bi ondje dočekao čudesni svijet doživljaja u minijaturnom formatu sa sjećanjima na dane vlastitog djetinjstva: sobe, kuhinje, crkve, božićni sajmovi s brojnim štandovima i kupcima, jaslice iz različitih krajeva, limene figure, scene lova i festivala, cirkuske predstave, limene figure, platnene i voštane rukotvorine... Neki od vrijednih kolekcionarskih predmeta zaštićeni su u vitrinama.


Mali svjetovi

Mali svjetovi

Foto: ADJ / BR

Ti "Maleni svjetovi" čuda na dva kata nisu samo dojmljiva zbirka igračaka. Oni su dio kulturne baštine i svjedoče o životu prethodnih generacija. Sve potrebno za njihovo održavanje Ilse je od prvog dana uglavnom radila sama: lijepi, boja, šiva. Ipak, uvijek je stručnjacima povjeravala izradu složenih eksponata kao što je, primjerice, manikir. Namještaj je jednako atraktivan: prostorije u minijaturnom formatu reproducirane su tako detaljno da zadivljuju jednako najmlađe i najstarije goste. 

Mali svjetovi

Mali svjetovi

Foto: ADJ / BR

Vlasnica se "zarazila" igračkama u ljevaonici kositra preko bivšeg supruga, za kojega se udala sa samo 18 godina. Od nule je učila sve procese ručne izrade sićušnih igračaka. Kasnije je otvorila vlastitu trgovinu i osnovala "Münchner Puppenstuben und Zinnfiguren Kabinett" 1981. godine. Tako se fond stalno povećavao i napokon se ukazao problem nedovoljnog prostora. Nažalost, općina nije pokazala interes za preuzimanje muzeja, pa se može očekivati da će te male umjetnine u dogledno vrijeme nestati iz Diessena.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!