18:59 / 23.11.2022.

Autor: DM/ADJ

Aktivno s razredom

Aktivno s razredom!

Aktivno s razredom!

Foto: ADJ / MTVA

Nakon izlaska iz pandemije koronavirusa, koja je paralizirala dobar dio društvenih aktivnosti, mađarska vlada najavila je program ponovnog pokretanja života u zajednici. Sa 70 milijuna forinti poduprla je jednodnevne aktivne razredne izlete za djecu slabijeg imovnog stanja iz najsiromašnijih pokrajina u zemlji, nazvane "Aktivno s razredom". Program podrazumijeva organizirana putovanja, tzv. škole u prirodi i tjelesni odgoj, uz besplatne obroke.

Plan je u prvih mjesec i pol dana uključiti pet tisuća djece iz stotinu škola. Radi se o jednodnevnim školskim izletima u radijusu od najviše pedesetak kilometara izvan njihova mjesta boravka. Osam šumskih centara pristalo je ugostiti male posjetitelje i upoznati ih s prirodnim i kulturnim krajolikom mjesta u kojima se nalaze.


Aktivno s razredom!

Aktivno s razredom!

Foto: ADJ / MTVA

Ova se godina smatra probnom, a to bi trebala postati redovita praksa, jer je važno da sva djeca upoznaju svoju širu okolinu i steknu iskustva koja bi im inače bila nedostupna. Ovakvi izleti trebali bi im dati poticaja za dalje širenje svojih znanja i vidika. Tri su se organizacije uključile u državnu inicijativu: Centar za razvoj aktivnog i ekoturizma, udruga Dolina umjetnosti i Malteška dobrotvorna služba.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!