16:06 / 21.09.2022.

Autor: DM/ADJ

Fantazija – geometrija

Izložba Fantazija-geometrija

Izložba Fantazija-geometrija

Foto: ADJ / TVSLO

Šest slovenskih autora koji djeluju iz dvaju vrlo različitih umjetničkih pravaca, smješteno je u svojevrsnu jukstapoziciju jedinstvenom izložbom. Oprečnost stajališta najavljuje već sam naslov: on priziva s jedne strane maštovitu figuraciju, a s druge apstraktnu linearnost. Naime, Alenka Domjan i Milena Zlatar izložbi "Fantazija – geometrija" dale su podnaslov "Prošlost i budućnost u igri stvarnosti". 

Fantazija - geometrija

Fantazija - geometrija

Foto: ADJ / TVSLO

U toj vrlo ozbiljnoj igri fantastiku predstavljaju France Mihelič (slike, crteži i grafike), Iva Tratnik (slike) i Damijan Kracina (skulpture, namještaj i fotografije), a geometriju Avgust Černigoj (objekti i reljefi), Roman Makše (instalacija i skulpture) i Borut Popenko (slike). Ali ne bi dvije talentirane kustosice to dvoje spojile tek olako bez dublje poruke. Riječ je o kontrastima i bliskostima koji simbolički predstavljaju vječnu mijenu, bilo narativnim bilo matematičkim izražajnim uzorcima.


Ovaj zaista nesvakidašnji likovni doživljaj nudi se pogledima u baroknom dvorcu Novo Celje u Srednjoj Savinjskoj dolini do 2. listopada 2022. Prva je to u nizu izložbi na tome mjestu pod zajedničkim nazivom "Dijalog", koji se planira do 2025. Cilj je pokazati dodirne točke naizgled kontradiktornih projekata, koje spaja ponajprije umjetnička strast.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!