16:31 / 19.07.2022.

Autor: DM/ADJ

Panonska Šumska kuća

Obnovljena Šumska kuća

Obnovljena Šumska kuća

Foto: ADJ / MTVA

Mađarska je jedno od omiljenih odredišta lovaca iz cijeloga svijeta – kako zbog obilja divljači, tako i zbog tradicije sportskog lova, koja se u toj zemlji brižljivo održava. A uz njega ide i dovoljan opseg smještajnih kapaciteta, kako bi se mogli primiti svi zainteresirani gosti. Tako odnedavno lovce i druge posjetitelje čeka moderan smještaj u obnovljenoj staroj drvenoj kući u šumi Gúthi blizu rumunjske granice. 

Obnovljena Šumska kuća

Obnovljena Šumska kuća

Foto: ADJ / MTVA

Bivša šumarska brvnara, poznata kao Zelena kuća, obnovljena je za više od pola milijarde forinti, uz jaku podršku mađarskog Ministarstva poljoprivrede. Protivnici svih aktivnosti povezanih s lovom vjerojatno bi se užasnuli videći unutrašnje uređenje, s obiljem prepariranih životinja i rogova koji vise na gotovo svakom zidu, no domaćini se brane da je riječ o održivom lovu i planskom upravljanju šumama.


Državni dužnosnici tvrde da se to savršeno uklapa u državnu strategiju poljoprivrede. Naime, ovdje se posebno vodi računa o očuvanju bogate populacije jedinstvene vrste jelena lopatara, koja živi uglavnom u najvećoj susjednoj šumi Velike ravnice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!