16:35 / 19.07.2022.

Autor: DM/ADJ

Naslikao Rudolf Španzel

Rudolf Španzel

Rudolf Španzel

Foto: ADJ / TVSLO

Ime njegove posljednje izložbe u ljubljanskoj galeriji "Atelje" izravan je prijevod latinske riječi "naslikao", i to istaknut velikim slovima: PINXIT. Ukazuje to na namjeru da se što osobnije predstavi opus Rudolfa Španzla, jednog od najprominentnijih suvremenih slovenskih akademskih slikara i grafičara. Tomu pridonosi i činenica da je ona ostala otvorena puna četiri mjeseca, od veljače do svibnja, te su je mogle vidjeti stotine posjetitelja.


Autor je sam dao naslov za postav, sastavljen od pomno odabranih izložaka, ne bi li se postigla intimnija forma predstavljanja bîti toga velikog opusa u relativno malom prostoru. Posebno je težište stavljeno na svojevrstan kontrapunkt: slikarstvo u tradiciji starih majstora i grafika s puno eksperimentiranja bez ikakvih strukovnih ograničenja.

Rudolf Španzel

Rudolf Španzel

Foto: ADJ / TVSLO

Rudolf Španzel, rođen 1948. godine u okolici Celja, a kasnije učenik Srednje škole za dizajn i student Akademije likovnih umjetnosti u Ljubljani, poznat je po majstorskom crtežu i originalnom slikarskom izrazu. Njegovu umjetnost, u kojoj dominiraju portreti, mrtve prirode i alegorijske kompozicije, često nazivaju "novim radikalnim realizmom".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!