16:22 / 19.07.2022.

Autor: DM/ADJ

Ljetna monotema – DDR u retrovizoru

DDR u retrovizoru

DDR u retrovizoru

Foto: ADJ / BR

Nakon magazinskih emisija počinje redoviti ljetni niz monotematskih izdanja slika iz srednje Europe. Prvi je na redu dokumentarac Bavarske televizije "DDR u retrovizoru, sjećanja Bavarke iz Saske". 

Precizna dijagnostika, širok raspon tretmana, individualna terapija, napredne metode... Tako se na vlastitoj mrežnoj stranici predstavlja jedna otorinolaringološka ordinacija u Pegnitzu, gradiću nadomak Nürnberga. Ponuda u biti posve jednaka onoj u bilo kojoj suvremenoj privatnoj medicinskoj praksi. Ali da bi došlo do nje, u ovome je slučaju prethodio niz junačkih podviga. Jer Monika Wigand, danas sredovječna bavarska liječnica, iza sebe ima spektakularan bijeg na zapadnu stranu Berlinskoga zida 1988., prije njegova pada. 


Dugo je već od ponovnog ujedinjenja istočne i zapadne Njemačke – više od tri desetljeća. To za doktoricu Wigand znači pola života u DDR-u, a pola u Bavarskoj. Prije no što se skrasila kao registrirani ORL liječnik na mirnom njemačkom jugoistoku, nekoliko je godina radila u berlinskoj bolnici Charité. Katolkinji iz Pirne u Saskoj prilagodljivost očito nije problem. Sad se već lijepo udomaćila u protestantskoj sredini nove zajedničke domovine: rado boravi u vikendici u Prienu, uvijek rado ćaska sa susjedom Marijom, jaja za doručak nabavlja s imanja iza ugla, a za svetkovine obuče dirndl, kao i sve domaće žene. 

DDR u retrovizoru

DDR u retrovizoru

Foto: ADJ / BR

U društvu televizijske ekipe, Monika se zaputila ponovno u rodni kraj, tragom mračnog razdoblja najranije mladosti, doba stalnog nadzora i straha. Ali ono što je i tada bilo lijepo, ljubav je prema rodbini i prijateljima koji su tada ostali iza željezne zavjese. Trenuci bolnih sjećanja i dirljivih susreta isprepliću se u priči, koja svjedoči o tome kako se povijest ogleda i prelama u običnim ljudima, o ljudskome životu između dva svijeta. U kombinaciji s karijerom uzorne liječnice, Monikina priča potvrđuje kako se ona uspjela izboriti za svoje jedino političko, društveno i ljudsko opredjeljenje: živi i pusti živjeti.


Polusatni dokumentarac ovdje možete pogledati u četiri nastavka, koji sasvim dobro funkcioniraju i na vašem mobitelu, kad ulovite kojih pet minuta slobodna vremena.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!