12:42 / 25.07.2022.

Autor: DM/ADJ

Skulpture od magle

Maglene skulpture, Fujiko Nakaya

Maglene skulpture, Fujiko Nakaya

Foto: ADJ / BR

Japanska umjetnica Fujiko Nakaya, rođena 1933. godine, u svom umjetničkom radu tijekom cijele svoje karijere najradije povezuje umjetnost i prirodu. Njezin originalni izum je stvaranje magle, koja, preuzimajući različite oblike dok se kreće prostorom, stvara privid privremenih skulptura. Tako se upravo i zove njezina izložba u minhenskome muzeju Haus der Kunst: "Maglene skulpture". 

Andrea Lissoni, Haus der Kunst

Andrea Lissoni, Haus der Kunst

Foto: ADJ / BR

Ova neobična izložba prva je koju organizira novi ravnatelj ove ugledne kulturne ustanove Andrea Lissoni, koji objašnjava bit svoje odluke da se upravo njome predstavi javnosti: "Taj je projekt povezan ponajprije s lakoćom. U središtu je pozornosti skulptura koja gleda u budućnost, u zgradi koja je neupitan javni kulturni spomenik, a koju ovaj sadržaj može na trenutak promijeniti. Tako sam muzej postaje skulptura. A ovisno o sadržaju izložbe, njegova se priča može ispričati uvijek na neki drugi način."


Ideja je navesti promatrača da pomnije gleda svijet oko sebe. A u ove ljetne dane prostor koji odiše nostalgičnom izmaglicom, primjerenijom jeseni ili ranom proljeću, može biti ugodna alternativa pretoplom okolišu – sve do 31. srpnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!