12:46 / 25.07.2022.

Autor: DM/ADJ

Dokazi tatarskih pohoda

Dokazi tatarskih pohoda

Dokazi tatarskih pohoda

Foto: ADJ / MTVA

Nedaleko od Kelebije, pograničnog sela u jugoistočnoj Mađarskoj na granici s Srbijom, arheolozi su otkrili niz predmeta koji ukazuju na jak fortifikacijski sustav iz doba najezde Tatara u 13. stoljeću. Među stotinjak iskopanih dragocjenosti najvrednijima se smatraju ukrasi za zvono crkve koja je nekad stajala na tome mjestu.


Zanimljivo je kako se ti najnoviji nalazi nastavljaju na istraživanja započeta prije cijelog jednog stoljeća, a sustavno ih provodi muzej Katona József u Kecskemétu. Primarni im je cilj identificirati crkve i naselja iz vremena dinastije Arpadovića, koje Mađari često nazivaju "Rodom svetih kraljeva", u županiji Bács-Kiskun, s fokusom na tatarsku regiju.

Dokazi tatarskih pohoda

Dokazi tatarskih pohoda

Foto: ADJ / MTVA

Zahvaljujući najnovijem razvoju znanosti, a pogotovo korištenju bespilotnih letjelica u pretraživanju širih i manje dostupnih područja, bilo je moguće identificirati cijeli sustav utvrda povezanih s tatarskim razdobljem i obrambeni kružni jarak oko njega.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!