16:46 / 23.04.2022.

Autor: ADJ/D.M.

Sve čari grada Kamnika

Kamnik

Kamnik

Foto: ADJ / TVSLO

Tri vrhunca staroga grada, koji se bilježe od srednjeg vijeka do danas, lijepo se mogu pratiti u Kamniku i njegovoj okolici.

Kamnik je jedan od najstarijiih i najbolje očuvanih slovenskih povijesnih gradova s bogatom kulturnom baštinom iz različitih razdoblja. U srednjem vijeku bio je to područni grad knezova uz glavnu prometnu poveznicu od Kranjske do Štajerske. Novi vrhunac Kamnik je doživio u razdoblju baroka u 18. stoljeću, a zaslugom arhitekta Jože Plečnika i u 20. stoljeću. 


Smatran je jednim od najljepših srednjovjekovnih gradova u Sloveniji, u kojem su stolovali bavarski grofovi, tradicionalno je stjecište trgovačkih aktivnosti, čija nas prekrasna graditeljska baština podsjeća na vrijeme kad je to bilo centralno mjesto cijele kranjske regije. To je i rodno mjesto Rudolfa Maistera, pjesnika i prvog slovenskog generala.

Kamnik

Kamnik

Foto: ADJ / TVSLO

Kamniško-Savinjske Alpe – planinski lanac što ga Slovenija dijeli s Austrijom, a ime je dobio upravo po gradu Kamniku i rijeci Savinji – najbolje poznaju planinari. Naime, tri četvrtine područja pokriveno je gustom šumom, kroz koju vode mnoge atraktivne staze različite dužine i težine uspona: Logarska dolina, Planjava, Ostrica, Mrzla i Turska gora... Tu su vrhovi Skuta, Kljuka, Kokrška i Jezerska Kočna, Veliki Kup, Debeli Hrbet, Kogel, te najviši među njima Grintovec na 2558 m.

Kamnik

Kamnik

Foto: ADJ / TVSLO

A dolina Kamniške Bistrice dobila je ime po jednoj od najčišćih rijeka u Sloveniji, dugoj 33 km, koja se ulijeva u Savu. Danas je iskrižana pristupačnim biciklističkim stazama, od kojih jedna vodi i do lovačke kuće kralja Aleksandra, što ju je 1933. godine projektirao vjerojatno najslavniji slovenski majstor arhitekture svih vremena, Jože Plečnik. Sam grad Kamnik nalazi se na vidikovcu, gdje je nekad stajala gradina, od koje su ostale samo ruševine. Danas je to moderno administrativno središte pokrajine Gorenjske, koje ipak čuva duh mirnoga života nasuprot užurbanom tempu Ljubljane samo tridesetak kilometara južnije. 

Kamnik

Kamnik

Foto: ADJ / TVSLO

Oni koji se odluče provesti nekoliko dana ovdje ne bi li pobjegli od gradske vreve, otkrit će u okolici blago kamničkog sela. Tu iza svakog ugla čeka neki skriveni kutak u idiličnom krajoliku, gdje se često mogu kušati i domaća jela u društvu domaćina, poznatih po ljubaznosti i ugodnoj naravi. Posebno je živo u kolovozu, kad se organizira najveći etnofestival u regiji – Dani narodnih nošnji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!