16:46 / 23.04.2022.

Autor: ADJ/D.M.

Pogled na Južni Tirol iz krošnji

Tirolski arborist

Tirolski arborist

Foto: ADJ / RAI BZ

On ima dvije profesije, ili možda bolje reći dvije iznimne vještine: aborist ili stručnjak za drveće i vodič za planinarenje po alpskim liticama.

Nađete li se u Južnom Tirolu u potrazi za pustolovinom pentranja po najstrmijim alpskim padinama, možete unajmiti osobnog gorskog vodiča. U tom slučaju dobro provjerite kako se zove! Ako je to Moritz Tirler, možete računati na dvostruko uzbuđenje. Jer ovaj svestrani momak iz sela Seis am Schlern kod Bolzana u stanju je povesti vas u neslućene visine. On svakodnevno ima priliku promatrati rodni kraj iz krošnji drveća. Ali ne iz hira, već iz prijeke potrebe. On je, naime, arborist – zadatak mu je da spašava bolesna stabla, obrezuje njihove najviše grane, održava ona u zaštićenim krajobraznim područjima.

Tirolski arborist

Tirolski arborist

Foto: ADJ / RAI BZ

Ima i drugih koji obrezuju stabla u svojim voćnjacima i drugim nasadima. Ali ovdje se radi o ovlaštenom arboristu, dakle osobi s diplomom za taj zanat. Moritz je najprije nekoliko godina radio kao zidar u obiteljskoj građevinskoj tvrtki, no taj posao nije bio dovoljno dinamičan za njegov znatiželjni karakter i sportski duh. Kad je odlučio postati arborist za jednu privatnu tvrtku u Bolzanu, najprije je nekoliko godina stjecao iskustvo, a onda pošao odraditi petomjesečnu teoretsku i praktičnu obuku kako bi postao poljoprivredni stručnjak za njegu i sanaciju stabala na Nastavnom i istraživačkom institutu u njemačkom Heidelbergu. 

Tirolski arborist

Tirolski arborist

Foto: ADJ / RAI BZ

Vrativši se u Južni Tirol kao ETT (europski tehničar za drveće), za što certifikat izdaje Europsko vijeće za arborikulturu (EAC), odvažio se na samozapošljavanje i 2018. osnovao obrt i nazvao ga "Baumservice". Gorski je vodič od 2014., što igra vrlo važnu ulogu u sada glavnom zanimanju, koje zahtijeva savršenu psihofizičku kondiciju. Valja se svaki dan, ponekad i više puta, uzverati do vrtoglavih visina i onda ondje raditi s motornom pilom i škarama za rezidbu, koliko god vremena je potrebno. Mnoga pravila, koja pritom mora poštovati, slična su – no ima i razlika, ovisno o vrsti i starosti drveća.

Tirolski arborist

Tirolski arborist

Foto: ADJ / RAI BZ

Najviše je posla, prirodno, u proljeće. "Nakon nekoliko proteklih zima, u kojima je bilo dosta i neprestanih snažnih naleta vjetra, u posljednje vrijeme imamo prilično mnogo posla", kaže Moritz. A što je s veranjem po liticama? Je li ono palo u drugi plan otkako se profesionalno posvetio drveću? "Nikako", odgovara i dodaje: "Ako netko voli biti vani i kretati se posvuda uokolo, zanimanje gorskog vodiča nadasve je zanimljivo. Doduše, i ja se katkad rado odvezem nekamo autom, ali svakako mi je draže penjati se na stabla." Može se reći da je to čovjek koga zaista nešto vuče u visine, prema nebu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!