20:14 / 19.04.2022.

Autor: ADJ/D.M.

Oltarna slika iz Nagycenka

Oltarna slika, Nagycenk

Oltarna slika, Nagycenk

Foto: ADJ / MTVA

Nagycenk, nedaleko od mađarske granice s Austrijom, povijesno je mjesto hodočašća. Ono privlači podjednako kršćane i sve ljubitelje dobrog slikarstva, posebno za Uskrs. Jer upravo je trenutak Isusova uskrsnuća tema glasovite slike u Mauzoleju obitelji Széchenyi. Do njega vodi ravan put od vrata u vrtu groblja blizu župne crkve. Tu, u sjeni stoljetnih lipa, vječni san sanja jedan od najomiljenijih mađarskih političara svih vremena, István Széchenyi, zajedno sa suprugom, groficom Crescentijom Seilern.

Oltarna slika Nagycenk

Oltarna slika Nagycenk

Foto: ADJ / MTVA

Ulaz u trobrodno pravokutno predsoblje otvara se između dva dorska stupa, odakle uska vrata vode do kapelice. Oltar nasuprot ulazu djelo je slikara Mihályja Hessa iz Egera, koji je naslikao nekoliko oltarnih slika u Austriji i Mađarskoj, a bio je omiljeni umjetnik grofa Ferenca Széchényija, pa je često radio za njega. Odmah s ulaza vide se orgulje, napravljene početkom 19. stoljeća. Zna se da je na njima jednom prilikom svirao Franz List.


Lijevo od oltara je sakristija, a desno otvor kripte, gdje se iznad uskog stubišta nalazi natpis:

"Bili smo kao ti, 

bit ćeš kao mi, 

prah i pepeo."


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!