16:46 / 23.04.2022.

Autor: ADJ/D.M.

Novosti o Jantarskom putu

Rimski nalaz, Zala

Rimski nalaz, Zala

Foto: ADJ / MTVA

Jegersek, originalnog imena Zalaegerszeg ili njemačkog Egersee, središte je Zalske županije u zapadnom dijelu Mađarske, vrlo blizu Slovenije, Austrije i Hrvatske. Ime je dobio prema rijeci Zali, koja pak svoj korijen vuče od rimskog grada Salle, kroz koji je vodio antički Jantarski put. Bogata povijest tjera arheologe da neprekidno prekopavaju to tlo.


Da razloga za to ima napretek, pokazalo se i na nedavnoj konferenciji za novinare u najnovijem mjestu iskapanja Zalalövőu. Naime, ondje su volonteri i stručnjaci muzeja Göcsej otkrili nove pojedinosti o rimskim iskopinama. Naišli su na mnoštvo metalnih predmeta, nakita, te povelik dio Venerinog kipa. Arheolog István Eke rekao je tada kako su već dugo sumnjali da je na tom području još uvijek skriveno blago.

Rimski nalaz, Zala

Rimski nalaz, Zala

Foto: ADJ / MTVA

Inače je gradom oduvijek kružila legenda da je kukuruz na tom dijelu zemljišta uvijek čudno rastao, pa čak ponegdje i gorio bez razloga. Ljudi su mislili da pod zemljom postoji neki sustav tunela, a povjesničari i arheolozi su pretpostavljali da tu mora biti veće skladište jantara. Život je to potvrdio, sad kad je isplivao ovaj dio drevnog trgovačkog puta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!