16:47 / 23.04.2022.

Autor: ADJ/D.M.

Neobična zbirka Wenglein u Schwabachu

Zbirka Wenglein, Schwabach

Zbirka Wenglein, Schwabach

Foto: ADJ / BR

Muzej grada Schwabacha ima jedinstvenu zbirku jaja, koja je pravi magnet za posjetitelje, pogotovo u uskrsno vrijeme. Ali rijetki slute kako je nastala i kakav ju je neobičan čovjek prikupio. 

Put nas vodi u Srednju Franačku, uz mnoštvo drugih radoznalaca u doba oko uskrsnih blagdana. Ali ovo je neobično mjesto posjećeno i u ostatku godine. Posvećeno je jednom od prvih njemačkih ekologa, zaslužnome da Schwabach ima istaknutu ulogu i dugu tradiciju ideje o zaštiti prirode, te je postao uzor mnogim drugim područjima. 


Naime, ondje je tvorničar Carl Wenglein već 1931. osnovao Svjetsko udruženje prijatelja prirode i ptica. U sklopu svojeg rada na očuvanju prirode, on je također osmislio sustav zaštite ptica, te stvorio Muzej jaja u Walpersdorfer Strasse, koji se ubrzo nadaleko pročuo, a danas se njegov sadržaj može vidjeti u Gradskome muzeju.

Zbirka Wenglein, Schwabach

Zbirka Wenglein, Schwabach

Foto: ADJ / BR

Rođen 1882. u Nürnbergu, Wenglein se skrasio u Schwabachu kao proizvođač igala. Bio je strastveni lovac i svjetski putnik, a kamo god bi došao sustavno je prikupljao prirodoslovne predmete: minerale, životinjske ostatke, a ponajviše ptičja gnijezda i jaja. Godine 1930. osnovao je park Wenglein na površini od 6 hektara. Bio je to prirodni rezervat u četvrti Eschenbach u općini Pommelsbrunn, gdje je dugo godina i stanovao. Tako je postavio temelj za kolekciju ptičjih jaja, jedinstvenu u Europi.

Zbirka Wenglein, Schwabach

Zbirka Wenglein, Schwabach

Foto: ADJ / BR

Vlasništvo nad parkom nakon njegove je smrti preuzela je Savezna agencija za zaštitu prirode, a u njemu još uvijek postoji objekt koji je desetljećima bio drago odredište za izlete i pješačenje stanovnicima Nürnberga. Danas se koristi kao ustanova za ekološko obrazovanje i jedan od glavnih centara projekta pod nazivom "Carl Wenglein i očuvanje prirode u Njemačkoj 1920. - 1935". Prirodoslovac dr. Johanes Mehl tri je godine nastojao spojiti raštrkanu ostavštinu Carla Wengleina, kako bi je pregledao, procijenio i učinio dostupnom javnosti. 

Zbirka Wenglein, Schwabach

Zbirka Wenglein, Schwabach

Foto: ADJ / BR

Istraživanja su provedena u bliskoj suradnji s Gradskim arhivom i Muzejom grada Schwabacha, Državnim arhivom u Nürnbergu te drugim javnim i privatnim organizacijama. U projekt su uspješno uključene i lokalne škole. Primjerice, srednjoškolcima su povjereni poslovi na razvoju vegetacije i održavanju objekta za zaštitu ptica. Kreiran je virtualni obilazak parka, koji je postavljen na Internet, a na licu mjesta nude se školski obilasci i ekskurzije kroz Centar za zaštitu prirode Wengleinpark.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!