16:45 / 23.04.2022.

Autor: ADJ/D.M.

Minhenski povijesni pigmenti

Svijet pigmenata

Svijet pigmenata

Foto: ADJ / BR

Često nas žuta, crvena i crna, bijela i plava, zelena, bijela i narančasta – boje stavljene zajedno asociraju na boje zastava ili simbole političkih stranaka. Ali neke su boje posve drugačije, jedva zamjetljivih razlika u nijansama, vidljivih samo oku slikara i umjetničkih znalaca. Upravo tome krugu pripada umjetnički par Uli Zwerenz i Doris Hahlweg s jedne posebne minhenske adrese.


Riječ je o tvrtki poznatoj stručnjacima za boje "Kremer Pigmente", koja je počela 1977. s proizvodnjom povijesnih pigmenata i danas se ubraja među najbolje na svijetu u tom poslu. Rade samo s povijesnim prirodnim pigmentima, napravljenima od zemlje, kamena ili biljaka. Samo tako radovi suvremenih umjetnika mogu dobiti istu snagu kojom su stoljećima blistala djela starih majstora.

Svijet pigmenata

Svijet pigmenata

Foto: ADJ / BR

Pigmenti iz ove obiteljske trgovine šalju se širom svijeta za zaštitu spomenika, restauraciju i specijalne slikarske potrebe. Lazulit, elefantinum, kobaltno plava, cinober, crveni broć... Stoljećima se smatralo da je tehnologija dobivanja tih pigmenata bila zaboravljena. No zahvaljujući dr Georgu Kremeru, oni su se ponovno vratili u život i postali dostupni na tržištu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!