20:06 / 19.04.2022.

Autor: ADJ/D.M.

Ljiljanine cvjetne pisanice

Pisanice Ljiljane Matejčić

Pisanice Ljiljane Matejčić

Foto: ADJ / HTV

Ljiljana Matejčić članica je svjetske udruge umjetnika jaja (World Egg Artists Association), koja okuplja one koji uskrsne pisanice rade nešto drugačije od uobičajenog šaranja.

Filigranska izrada pisanica Ljiljani Matejčić je već tridesetak godina hobi i strast. Ali i predmet izložbi – ponajprije u rodnome Samoboru, pa onda i drugdje. U svojoj drvenoj kućici podalje od grada ona strpljivo i pažljivo izrađuje čipku od krhke bijele kore zubarskom bušilicom. Najdraži su joj cvjetni motivi. Svoja djela uglavnom daruje prijateljima, a često ih i namijeni nekoj osobi sukladno njezinom karakteru i interesima. Tako je jedno jaje, s motivima perunike i notama u obliku srca, završilo kod bivšeg hrvatskog predsjednika, inače i skladatelja, Ive Josipovića.

Pisanice Ljiljane Matejčić

Pisanice Ljiljane Matejčić

Foto: ADJ / HTV

Sad već baka, često se igra igre "rupičanja" jaja s unučicom Olivijom. Nju može poštedjeti od viška kajgane kuhinji, koje su se njezina dva sina najela i više nego što su željela u svojem djetinjstvu. "Danas mi je to smiješno, ali malo me peče i grižnja savjesti. Dečki su morali gotovo svako jutro kajganu jesti. Oni bi nekad i jaje na oko, a s obzirom da su bili mali, mama ih je uvjerila da to nije baš zdravo i da je najbolja kajgana – jer nisam mogla ispuhati jaje na oko", kaže Ljiljana. Stvar je u tome da kod nje nema dodavanja boja, već su svi oblici ugravirani u koru jajeta.

Pisanice Ljiljane Matejčić

Pisanice Ljiljane Matejčić

Foto: ADJ / HTV

Radi ona na jajima svih ptica koja joj dopadnu u ruke, ali ipak su joj najdraža guščja i pačja jaja: dovoljno su velika za kompliciranije figure, a opet čvršća od kokošjih. Za svako od njih treba joj u prosjeku osam sati rada u punoj koncentraciji. Naravno, ako se pod bušilicom koja ima više od tristo okretaja u minuti u međuvremenu ne pretvore u "škart", kako ona kaže. Inače je po zanimanju odgojiteljica, pa ju je taj životni izbor naučio strpljenju. Tako se prilježno usavršavala i u vještini rezbarenja jaja kroz različite likovno-kreativne radionice dok je poboljšavala vlastitu tehniku.

Pisanice Ljiljane Matejčić

Pisanice Ljiljane Matejčić

Foto: ADJ / HTV

Jaja treba najprije pažljivo odabrati, potom oprati, ispuhati sadržaj i dobro osušiti, a onda slijedi ono najljepše: odabir motiva. Kako živi okružena cvijećem, pogotovo u vrtu koji vrijedno održava, tako joj uvijek najprije na pamet padne oblik neke latice, zgodan listić ili grančica. Bude tu i geometrijskih motiva, apstraktnih kompozicija, a one često podsjećaju na tradicionalni vez kakvim su se ukrašavale samoborske narodne nošnje. A on bi uvijek bio najljepši kad bi se bijelo platno uštirkalo, kako bi najbolje došla do izražaja izrada rupica – upravo kao na Ljiljaninim prozračnim pisanicama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!