16:47 / 23.04.2022.

Autor: ADJ/D.M.

Bljesnuli mađarski dvorci

Obnova mađarskih dvoraca

Obnova mađarskih dvoraca

Foto: ADJ / MTVA

Jedinstven program za obnovu spasio je u proteklih pet godina 30 mađarskih dvoraca i utvrda. Na njihovom uređenju radi se i dalje...

Mađarski Nacionalni program obnove dvoraca i utvrda, pokrenut 2016., jedini je takav u Europi. Cilj mu je vjerno obnoviti, ali istodobno i prilagoditi uporabi u 21. stoljeću, građevine koje su označene kao povijesni spomenici. U tome sudjeluju projektanti, arheolozi, arhitekti, restauratori... Obuhvaćeno je 18 dvoraca i 12 utvrda, čiju bi cjelovitu obnovu trebalo dovršiti do 2023. Prošle godine javnosti je postalo dostupno sedam spomen-građevina, a ove bi ih godine trebalo biti još deset. 

Obnova mađarskih dvoraca

Obnova mađarskih dvoraca

Foto: ADJ / MTVA

Sukladno vladinoj odluci, za financiranje programa osigurano je 40,4 milijardi forinti potpore iz EU fondova i iz domaćeg proračuna u okviru Operativnog programa za gospodarski razvoj i inovacije. Takvo je golemo ulaganje i razumljivo, znamo li da je prije epidemije koronavirusa turizam činio gotovo 11% mađarskog BDP-a i otvarao 10% domaćih radnih mjesta. Kako vratiti te brojke? Najsigurnije uz očuvanje baštine i restauraciju spomenika. Jer mađarski bajkoviti dvorci idealna su okosnica za tržišne pakete zanimljivih turističkih proizvoda, čija simbolična vrijednost može ojačati lokalno gospodarstvo i održati zajednice na okupu.

Obnova mađarskih dvoraca

Obnova mađarskih dvoraca

Foto: ADJ / MTVA

Prvi je bljesnuo novim sjajem Fertőd – "mađarski Versailles", potom klasicistički dvorac Festetics u Dégenu, što ga je projektirao Mihály Pollack, ključno ime mađarske neoklasicističke arhitekture. Slijedio je dvorac Széchenyi, potom Nádasdy, koji podsjeća na engleski stil iz doba dinastije Tudora, a za njim Andrássy u Tiszadobu, nalik onima uz francusku rijeku Loireu, pa Sümeg, koji se uzdiže na vrhu litice... A svaki od njih čuva priče o svijetlim trenucima mađarske povijesti, legendarnim osobama ili svakodnevnom životu aristokracije kroz stoljeća.

Obnova mađarskih dvoraca

Obnova mađarskih dvoraca

Foto: ADJ / MTVA

Uz to su prikupljeni i vrijedni podaci o potomcima bivših vlasničkih obitelji, a za svaki su prostor planirane izložbe s jedinstvenom temom i karakterom – redovito opremljene multimedijskim interaktivnim alatima, koji posjetiteljima omogućuju virtualne šetnje prepune podataka. Naravno, tu su i kafići, restorani, muzejske trgovine suvenira, proširena parkirališta i uređeni dvorski parkovi, koji postaju ugodna izletišta. Tako preporođeni kulturni spomenici trebali bi postati pravi simboli i duhovni pokretači područja u kojima se nalaze.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!