20:52 / 19.04.2022.

Autor: ADJ/D.M.

Bamby Alenke Sottler

Bamby Alenke Sottler

Bamby Alenke Sottler

Foto: ADJ / TVSLO

Svi mislimo da dobro znamo priču o lanetu Bambyju, njegovim pustolovinama, pogibeljima u šumi i prijateljima koji ga na kraju ipak spašavaju. Upitate li nekoga iz mlađih generacija tko je autor te priče, sigurno će "ispaliti": Disney. Istina, crtani film mu je donio svjetsku slavu, ali on je najprije bio lik iz knjige. Napisao ju je 1923. austrijski Židov Felix Salten, prije no što je pobjegao pred nacističkim progonom u Ameriku.


Prvotna je alegorijska priča bila mnogo mračnija od adaptacija koje su uslijedile nakon prijevoda na engleski 1928. Jer radilo se zapravo o doživljaju nesigurnog života mladoga čovjeka koji je u bečkom društvu tražio prihvaćanje, a morao se suočiti s progonom. Uoči stote obljetnice njezina nastanka, knjiga doživljava najnovije američko izdanje, “The Original Bamby: The Story of a Life in a Forest” u prijevodu Jacka Zipesa, koji u predgovoru prati povijest percepcije knjige u raznim epohama i sredinama. 

Bamby Alenke Sottler

Bamby Alenke Sottler

Foto: ADJ / TVSLO

Posebno su zanimljive ilustracije – suptilni, crno-bijeli, gotovo prozračni crteži, rađeni kratkim nježnim pokretima kista. Autorica im je slovenska slikarica i ilustratorica Alenka Sottler, koja živi i radi u Ljubljani, a članica je udruge New York Society of Illustrators. Osim ilustracija, u svojem radu koristi tehnike crteža, bakropisa, likovne grafike, u kojima redovito gradi strukturu sloj po sloj. Za to je dobila niz nagrada, a ovo joj je još jedno međunarodno priznanje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!