20:46 / 19.04.2022.

Autor: ADJ/D.M.

Allgäu, Muzej jaja

Muzej jaja

Muzej jaja

Foto: ADJ / BR

Skupljačka strast poznata je gotovo svakomu, no čini se da Bavarci prednjače u tome. Dosad smo već vidjeli reportaže o zbirkama šalica za kavu, kositrenih vojnika, plišanih medvjedića, limenih igračaka... A neki su sakupljači tu tako revni da čak mogu otvoriti izložbu svojeg blaga, pa čak i muzej. U vrijeme oko Uskrsa riječ je, dakako, o šarenim jajima, ali ne bilo kakvima. 

Muzej jaja

Muzej jaja

Foto: ADJ / BR

Monica Nusser, stanovnica Nesselwanga u okrugu Istočni Allgäu, već četrdeset godina prikuplja i izlaže sve što može naći vezano za uskrsna jaja svih vrsta, boja i veličina – kokošja, guščja, pačja, nojeva, pa čak i od kućnih tigrastih papigica. Uz svako od njih dolazi i priča o nekom običaju ili posebnom događaju vezanom baš uz taj primjerak. Njezin je "Muzej jaja" poznat mnogima, a ove godine slavi puna četiri desetljeća postojanja.


Dosad je prikupila gotovo tri tisuće tih delikatnih eksponata iz cijeloga svijeta: Argentine, Japana, Jordana, Rumunjske, Omana i Irana. Pomno su raspoređena tematski, po veličinama i načinu obrade u 22 vitrine. Mnoga je sama dizajnirala: oslikana, lijepljena, vezena, pa čak i piljena ili obrađena bušilicom. "Fascinantno je na koliko načina možete ukrasiti jaja", kaže Monica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!