13:52 / 11.08.2022.

Autor: DM/ADJ

Pošumljivanje dronom

O2 za hrvatske šume

O2 za hrvatske šume

Foto: ADJ / HTV

Klimatske promjene uvjetuju mnoge inovacije na području zaštite okoliša. Tako je i sa zaštitom šuma. Valja pomoći šumskim posjedima koji se ne stignu obnoviti prirodnim putem, a nalaze se na terenima nedostupnima uobičajenim prijevoznim sredstvima. Zato su entuzijasti, udruženi u Projekt O2, smislili kako se pomoći bespilotnom letjelicom.


Jedan od njih, Goran Ladišić, objašnjava i druge prednosti takvog načina pošumljivanja: "To je puno brži i efikasniji način sadnje drveća, a mi sadimo isključivo autohtone vrste i posebno vodimo računa o održavanju bioraznolikosti." Za pošumljivanje jednog hektara s oko dvije tisuće sadnica treba im oko pet sati. 

O2 za hrvatske šume

O2 za hrvatske šume

Foto: ADJ / HTV

Njihovoj se akciji se priključila tvrtka koja se bavi proizvodnjom uređaja za stvaranje zelene energije, tako što je osigurala oblikovanje kuglica od blata oko sjemena koje se izbacuje iz zraka. Podržavaju ih također Hrvatske šume i Hrvatski šumarski institut zajedničkim radom na testiranju ovakvih sadnji, kako bi se mogla napraviti nadopuna zakonske regulative, a pošumljivanje dronom dodalo postojećim praksama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!