13:52 / 11.08.2022.

Autor: DM/ADJ

Fotografije Inge Morath

Inge Morath, Passau

Inge Morath, Passau

Foto: ADJ / BR

Onaj kome nije poznato ime Inge Morath, sigurno je bar nekad čuo za Magnum Photos, međunarodnu fotoagenciju koja povezuje Pariz, New York, London i Tokio. Osnovala ju je u Parizu 1955., kao neku vrstu strukovne zadruge, skupina tada vodećih svjetskih fotografa, među kojima je bio Henri Cartier-Bresson, "otac" novinske fotografije. Njegova tadašnja supruga, također priznata fotografkinja, postala je prva žena koja je redovito radila za agenciju. Kasnije će ona postati treća žena slavnog dramatičara Arthura Millera, čije se ime danas češće spominje vezano za brak s holivudskom ikonom, glumicom Marilyn Monroe.

Inge Morath, Passau

Inge Morath, Passau

Foto: ADJ / BR

Svjetsku slavu Inge Morath je stekla zahvaljujući svojim portretima znamenitih osoba 20. stoljeća i snimkama iz najrazličitijih zemalja svijeta, recimo umjetnika Alberta Giacomettija i Louise Bourgeois. Uvijek je u torbi nosila svoju "Leicu" i dva objektiva što ih je mijenjala po potrebi, a kao svoj recept za uspješnu fotografiju isticala je čekanje pravog trenutka da se nešto pojavi.


Puno ime bilo joj je Ingeborg Hermine Morath. Rođena je u Grazu 27. svibnja 1923. Ususret obljetničkoj jubilarnoj stogodišnjici, Muzej moderne umjetnosti Passau priredio je izložbu njezinih fotografija, otvorenu do kraja kolovoza. Kustos je Kurt Kaindl, koji je osobno poznavao ovu iznimnu umjetnicu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!