11:07 / 10.11.2022.

Autor: DM/ADJ

Povijesne dječje knjige

Zbirka Wernera Ziesela

Zbirka Wernera Ziesela

Foto: ADJ / BR

Međunarodna knjižnica za mlade u Münchenu primila je veliku i vrlo atraktivnu donaciju. Bibliofilski izvanredno vrijedna zbirka povijesnih knjiga za djecu i mlade dosadašnjeg vlasnika našla je novi dom u dvorcu Blutenburgu i ondje ostaje dostupna svim znatiželjnim očima do polovice travnja 2023. u obliku izložbe naslovljene "Povijesne dječje knjige – zbirka Wernera Ziesela".


Donator je njemački poduzetnik i kolekcionar, koji je godinama prikupljao zbirku uglavnom rijetkih povijesnih knjiga za djecu i mlade, koja je narasla do oko 1300 prmijeraka. Njegova povijesna zbirka uglavnom sadrži prva izdanja i rana izdanja izdavača njemačkog govornog područja iz godina izdanja od 1550. do 1924. Iako je Berlinska državna knjižnica iskazala interes za nju, želio je da ostane u Bavarskoj.

Zbirka Wernera Ziesela

Zbirka Wernera Ziesela

Foto: ADJ / BR

Mnoge su knjige bogato ilustrirane, a sve su podijeljene po žanroviima: abeceda, aktivnosti, slikovnice, basne, sage, narodne knjige, dječje pjesmice, pjesmice za djecu, putopisne i pustolovne knjige, priče, moralne i vjerske pouke, prave knjige, dječji časopisi... Pedesetak izloženih radova zrcali ponajprije svjetsko znanje što su ga odrasli kroz povijest željeli prenijeti djeci.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!