18:52 / 08.02.2022.

Autor: ADJ/D.M.

"BeSweet", jer invaliditet nije hendikep

Čokolada "BeSweet"

Čokolada "BeSweet"

Foto: ADJ / MTVA

Ime ove tvornice nije slučajno odabrano: BeSweet. Dakle, budi sladak, budi dobar – kao čokolada! Dobrom voljom i vrijednim radom ovdje svako može ostvariti svoje mjesto u proizvodnji.

U Mađarskoj je prije nekih godinu i pol dana – i to simbolično na svjetski dan čokolade 7. srpnja – otvorena prva tvornica slatkiša čiji su zaposlenici gotovo isključivo osobe s invaliditetom. Pa, iako ih je u prvoj godini rada "dohvatila" pandemija, voditelj ove male složne zajednice sa zadovoljstvom kaže kako je san svakog poslodavca imati ovako motivirane i posvećene radnike! Jer o tome se upravo radi: dobiti pravu šansu u okviru svojih mogućnosti prvo je pravilo socijalne integracije u svakom inkluzivnom društvu.

Čokolada "BeSweet"

Čokolada "BeSweet"

Foto: ADJ / MTVA

S tom misijom osnovana je 1997. mađarska Zaklada Plava ptica: glavni joj je cilj pomoći osobama u nepovoljnom položaju da pronađu posao. To nisu samo osobe s invaliditetom, već i one s promijenjenim radnim sposobnostima, niskim obrazovanjem, zastarjelim stručnim kvalifikacijama i one koje su trajno tek djelomično aktivne zbog odgoja mnogobrojne djece. Tako je 2007. u Szekszárdu osnovan restoran "Hegyvidéki Ízlelő" (planinski okus), prvi u Mađarskoj u kojem, osim uprave, rade samo ljudi s invaliditetom, promijenjenih radnih sposobnosti i s poteškoćama u učenju.

Čokolada "BeSweet"

Čokolada "BeSweet"

Foto: ADJ / MTVA

U početku su se bavili samo sirupima i suhom tvari, zatim su, moglo bi se reći počeli "puniti suhu tvar" nadjevima i likerima raznih okusa, a nakon pet godina projektom pogona za proizvodnju slatkiša pobijedili su na EU natječaju vrijednom oko 180 milijuna forinti za izgradnju zgrade i kupnju modernih strojeva. Morali su, istina, posegnuti i u vlastiti džep, pogotovo stoga što se njihovu poslovnom uspjehu ispriječila i pandemija koronavirusa i prodajne mogućnosti se suzile. No oni su uspjeli stvoriti ime na zahtjevnom tržištu, gdje im konkuriraju veliki industrijski proizvođači čokolade.


Jedan od njihovih glavnih aduta je linija "BeFresh": svježe i sušeno voće, razne vrste sjemenki u čokoladi, te pažljivo birani začini – recimo trešnje u bijeloj čokoladi s kardamomom, kriške jabuke u mliječnoj čokoladi s cimetom, suhe šljive u čokoladi od klinčića... Uz to, kupnjom ovih proizvoda savjesni Mađari rado podržavaju etičku trgovinu i jednake mogućnosti za sve. A još je važnije samopoštovanje ljudi koji svojim radom dokazuju da ih se prečesto nezasluženo stavlja na margine društva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!