10:31 / 12.09.2022.

Autor: DM/ADJ

Spašavanje jadranske periske

Spasiti perisku

Spasiti perisku

Foto: ADJ / HTV

Poznata kao čistač mora, periska je organizam koji za život treba potpuno čisto more. Stoga joj je u današnjim uvjetima opstanak krajnje upitan. Nakon razdoblja straha da je u Hrvatskoj izumrla, vraća se nada u njezin opstanak.


Masovna pošast školjkaša krenula je 2016. iz Španjolske i proširila se po svim drugim mediteranskim zemljama, dok nije 2019. ušla i u jadranski rukavac. Najosjetljivija vrsta među njima, periska (lat. Pinna nobilis), tako je stradala da je u hrvatskome dijelu Jadrana preostalo samo dvadesetak primjeraka. Ekološke udruge upozoravale su da su im odbrojani ne samo mjeseci, nego i dani. Jedna od najaktivnijih regionalnih udruga za zaštitu prirode – Eko Kvarner, bila se oglasila priopćenjem kako su nadležne institucije pokrenule premalo aktivnosti i postizale nedovoljno rezultata, ponajviše zbog manjka resursa, ali i iskustva. 

Spasiti perisku

Spasiti perisku

Foto: ADJ / HTV

I kad se činilo da je posve izgubljena, pojavila se gdjekoja usamljena odrasla periska na različitim mjestima – u okolici Zadra, Splita, Rovinja... Znanstvenici su se stoga odlučili obratiti apelom tadašnjem predsjedniku države, te predsjednicima Vlade i Sabora, ne bi li potaknuli provođenje predloženog akcijskog plana uz angažiranje svih resursa kojima Republika Hrvatska raspolaže, uz traženje dodatnih sredstava od Europske unije, s obzirom da jedino na Jadranu postoji značajan broj eventualno nezaraženih jedinki.

Spasiti perisku

Spasiti perisku

Foto: ADJ / HTV

Počela je organizirana borba. Recimo, promijenjeno je prethodno rješenje Ministarstva zaštite okoliša i energetike, po kojemu za gradnju luke na otoku Vrgadi nije bio potreban postupak procjene utjecaja toga zahvata na okoliš, te je odlučeno da se sve ondje nađene periske premjeste na drugu stranu otoka. I na drugim mjestima bilo je slično: gdje god bi se uočio neki živi primjerak periske, odmah je bio poslan u karantenu, kako bi se iz njega pokušao pokrenuti intenzivan uzgoj mlađi.

Spasiti perisku

Spasiti perisku

Foto: ADJ / HTV

Najveći dio toga posla pripao je Akvariju Pula. Do danas se "djeca" školjaka u njegovim laboratorijima sustavno skupljaju i uzgajaju pod nadzorom Hrvatskog veterinarskog instituta. Njima umnogome pomažu sportski ronioci, koji pomno odvajaju od morskog dna svaku živu školjku na koju naiđu i prosljeđuju je najbližoj nadležnoj ustanovi. Tako, zahvaljujući radu stručnjaka, pomoći pojedinih ronilačkih grupa i svjesnih pojedinaca, postoji nada za polagani povratak dragocjene jadranske periske.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!