19:17 / 07.09.2022.

Autor: DM/ADJ

Katedra za umjetnu inteligenciju

Institut za umjetnu inteligenciju

Institut za umjetnu inteligenciju

Foto: ADJ / MTVA

Prvi mađarski industrijski odjel za umjetnu inteligenciju otvoren je na budimpeštanskom Fakultetu informatike ELTE Sveučilišta Eötvös Loránd uz potporu i partnerstvo mađarskog ogranka njemačke Bosch Grupe. Istraživači tu, primjerice, mogu razvijati samovozne automobile, pametna glazbala, sva čuda informatike i industrijske robotike…


Cilj je učiniti strateški odnos između domaćeg visokog obrazovanja i industrijskog razvoja opipljivijim kroz inovativne aktivnosti, usmjerene prema budućnosti čovječanstva. Tako mađarska vlada nastoji učiniti svoje visoko obrazovanje što bližim suradnji s najinovativnijim međunarodnim kompanijama, a time i vrhu znanstvenih i tehničkih dostignuća svjetskog gospodarskog lanca.

Institut za umjetnu inteligenciju

Institut za umjetnu inteligenciju

Foto: ADJ / MTVA

Regionalna Bosch Grupa, kao jedan od najvećih poslodavaca u Mađarskoj, posljednjih je godina uspostavila bliska, dugoročna profesionalna partnerstva s nekoliko nacionalnih sveučilišta. Na tome je tragu i ovaj prvi industrijski odjel umjetne inteligencije u zemlji, koji stvara bazu znanja u okviru domaćeg visokog obrazovanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!