19:23 / 07.09.2022.

Autor: DM/ADJ

Hofer sreće Lindnera u Nürnbergu

Hofer i Lindner

Hofer i Lindner

Foto: ADJ / BR

U povodu stote obljetnice rođenja Evelyn Hofer – "najpoznatije nepoznate američke fotografkinje" – kako ju je nazvao američki likovni kritičar i esejist Hilton Kramer, te 120. obljetnice obljetnice rođenja slikara Richarda Lindnera, Novi muzej Nürnberg posvećuje im zajedničku izložbu. U njezinu je središtu stotinu umjetničinih fotografija, među kojima najviše tzv. uličnih, a upotpunjavaju je djela umjetnika s kojim je neko vrijeme bila u životnoj vezi.

Hofer i Lindner

Hofer i Lindner

Foto: ADJ / BR

Oboje Nijemci, 1940-ih su bili napustili domovinu i otišli ravno u New York, ali ne zajedno. Tek ondje su se upoznali, pa ih je povezala donekle i emigrantska sudbina koju su dijelili. Ni jedno nije bilo pretjerano impresionirano "Velikom jabukom". Ona je hladnim okom svojeg fotoaparata lovila trenutke toga "neljudskoga grada", kakvim ga je proglasila. Dotle je on lutao ulicama, promatrajući nebodere i avenije poput turista, s odmakom i potom slikao djela koja su mu donijela popriličan ugled.


Predstavljajući u nenadanom suodnosu dvije izrazito individualne umjetničke osobnosti, koje djeluju u različitim medijima, ova izložba plijeni dosjetljivim pojedinostima postava. Posjetitelji ih mogu vidjeti do 9. listopada 2022.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!