14:48 / 09.07.2022.

Autor: DM/ADJ

Tematska Risova staza

Risova staza

Risova staza

Foto: ADJ / TVSLO

U dubokoj šumi na Kočevskom u Gorenjskoj puštena su 2021. u prirodu prva dva risa iz rumunjskih Karpata – mužjak Zois i ženka Aida. Tom je paru pripala važna zadaća: stvoriti novu jezgru populacije eurazijskog risa (lat. Lynx lynx), te tako omogućiti protok gena i pridonijeti dugoročnom opstanku vrste u jugoistočnim Alpama. To je početak poučne staze posvećene najvećoj europskoj divljoj mački. 

Risova staza

Risova staza

Foto: ADJ / TVSLO

Bio je to dio projekta LIFE Lynx i veliki izazov za slovenske znanstvenike, jer na tome području ris nije viđen od početka 20. stoljeća. A taj potez važan je i za ostale alpske zemlje zbog pokušaja stvaranja vezne populacije s dinarskim risovima i prirodnog podizanja genske raznolikosti risova od Švicarske, Italije i Austrije do Hrvatske i Bosne i Hercegovine.


U međuvremenu je broj puštenih risova narastao na 13, a do kraja 2021. na području slovenskih i hrvatskih Dinarida uočeno je oko sto odraslih jedinki. Uspješna suradnja dviju zemalja se nastavlja. Čini se da najviše potomaka ima ris Gora, prvi doseljen na područje Male Gore, čija djeca Mala i Niko nastavljaju lozu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!