14:55 / 06.07.2022.

Autor: DM/ADJ

Talijansko svjetsko vino mira

Vino mira

Vino mira

Foto: ADJ / RAI Trst

Ima mjesta gdje se namjerno iskušava suživot izvornih i neizvornih biljnih vrsta, kako bi se dobila nova kvaliteta. Upravo je tako u Furlaniji nastao spoj 400 vinskih sorta iz cijeloga svijeta.

U svijetu kojim vladaju ljudi čini se da ratovi nikad neće prestati. Izbijaju na svim kontinentima, bez obzira na stupanj razvoja civilizacije. A žestoki sukobi političkih protivnika i teroristički napadi događaju se redovito i u takozvanim razvijenim zemljama. Na to je skupina vinara u Cormonsu, malom mjestu blizu Gorice, pokušala odgovoriti simboličnim pothvatom, svojstvenim njihovom području djelovanja. Odabrali su vinograd veličine tek oko dva hektara oko njihove strukovne zajednice, nazvane Cantina dei Produttori di Cormons, i u njemu zasadili četiri stotine sorti vinove loze iz cijelog svijeta.  

Vino mira

Vino mira

Foto: ADJ / RAI Trst

Bilo je to godine 1983. Iz kolekcije te svjetske mješavine proizvedeno je bijelo vino. Buteljirano u tri boce, darovano je šefovima država svijeta, u znak počasti i kao simbol mira. Zato su ga i krstili prepoznatljivim imenom: Vino mira (Vino della pace). Otada se ono iz godine u godinu prodaje u kolekcionarskim bocama s posebno izrađenim etiketama. Naime, istodobno s proizvodnjom plemenite tekućine, vinari su se dosjetili ponuditi uglednim slikarima da osmisle njihov autorski dizajn, a uz to i oslikaju bačve u podrumu. Nastala je tako jedinstvena zbirka radova, koje u ograničenom izdanju potpisuju veliki međunarodni umjetnici. 

Vino mira

Vino mira

Foto: ADJ / RAI Trst

Bačve su počeli oslikavati već za prve berbe, a prvu seriju od tri boce 1983. ilustrirali su Zoran Musić, Arnaldo Pomodoro i Enrico Baj, poznat po strahu od nuklearnog rata i ljubavi prema vinu, koji je u ovoj inicijativi vidio prikladan simbol pomirenja među različitim svjetovima i mentalitetima. Slijedili su Giorgio Celiberti, Luciano Ceschi, Darko, Dietman, Minguzzi, Fiume, Consagra, Manzù, Sassu, Fini, Vedova, Anderle, Rauschenberg, Corneille, Treccani, Nagasawa, Tadini, Ceroli, Dario Fo, pa i Yoko Ono. “Zamisao je bila tako uspješna da se nastavila do prvih godina novog milenija“, prisjeća se likovna kritičarka Gabriella Bucco. 

Vino mira

Vino mira

Foto: ADJ / RAI Trst

Taj neobični spoj baštine umjetnosti i vina ponegdje je već bilo narušilo vrijeme. No sad su sve bačve restaurirane i dostupne očima javnosti. A više od 120 obitelji vinara, s članovima u dobi od 24 do 86 godina, i dalje smišljaju vina u kojima se ogleda autentični izraz karaktera i tradicije Furlanije-Julijske Krajine. Njihovu kvalitetu duguju plodnoj i raskošnoj zemlji uz rijeku Soču, koju sa sjevera štite Julijske Alpe, a s juga grije blagotvorni utjecaj Jadranskoga mora. Pravo je to mjesto za simbol toliko željenog bratstva među ljudima: Vinograd svijeta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!