15:15 / 06.07.2022.

Autor: DM/ADJ

Prvenstvo u prstencu

Kvačenje prstima

Kvačenje prstima

Foto: ADJ / BR

Između njih je samo prstenac u koji svaki od njih može uvući jedan prst. Tako zakvačeni, dvojica muškaraca svom snagom pokušavaju jedan drugoga povući preko stola – dakako, onaj kome to uspije, pobjednik je. To je, ukratko, smisao borbi "na prstenac" (Fingerhakel). Riječ je o starom narodnom natjecanju, tipičnom za alpske tradicije. Krajem svibnja, nakon dvije i pol godine pandemijske stanke, opet je držano Bavarsko prvenstvo u Wasserburgu na rijeci Inn. 

Kvačenje prstima

Kvačenje prstima

Foto: ADJ / BR

Natjecateljski šator vrvio je od momaka u kožnim hlačama. Za njih je ovaj događaj vrlo ozbiljna stvar, a prvak osoba od ugleda za sva vremena. Prvenstvo počinje predvečer, a prvi natjecatelji počeli su se pripremati već od devet sati ujutro, najprije sa suborcima iz vlastite ekipe. Treba dobro opustiti ramena, zagrijati mišiće, natrljati dlanove prahom magnezija... Pravilo je da se unutar natjecateljske klase svi natječu jedni protiv drugih, a nakon dvije izgubljene borbe se ispada. I tako dok se ne ogledaju dvojica najboljih. 


Za 67. bavarsko prvenstvo u kvačenju prstima borilo se oko 150 natjecatelja. Tijekom srpnja slijede ostala njemačka prvenstva, a u rujnu alpska – može se reći i svjetska, jer se ovaj sport uglavnom prakticira samo u Njemačkoj i Austriji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!