15:16 / 09.07.2022.

Autor: DM/ADJ

Park vidri Petesmalom

Park vidri

Park vidri

Foto: ADJ / MTVA

I životinje imaju neke svoje prigodne godine. Recimo, vidra je 2020. u Mađarskoj bila proglašena sisavcem godine, jer je bila gotovo istrijebljena. Zato su tome vodenom grabežljivcu posvetili cijeli tematski park.

Kad je vidra postala mađarski sisavac godine, bilo je to prvi put da je izabran grabežljivac koji živi uz vodu. Time se također željelo skrenuti pozornost na zaštitu vodenih staništa. A neki dijelovi zapadne Mađarske pravi su raj za vidre. Taj živahni i simpatični sisavac, sličan lasici, ondje pronalazi utočište, skrovište i hranu. Takva je i močvarna zelena oaza u Petesmalomu – prikladno sklonište za male krznene plivače i iznimno mjesto za izlet ljudi, pogotovo obitelji s djecom. Tko ima sreće, u Parku vidri Petesmalom može izbliza proučavati ovu tajnovitu životinjicu.

Petesmalom

Petesmalom

Foto: ADJ / MTVA

Park je dio ekološke mreže Zeleni koridor, prve mađarske nevladine organizacije za zaštitu prirode, osnovane 1989. Ona se aktivno bavi očuvanjem biološke raznolikosti stvaranjem neprekinute prohodne putanje na kojoj su svakoj prisutnoj vrsti osigurane baze hrane, te neometane migracijske rute i mjesta razmnožavanja. Namjera je slijediti značajke krajolika koji je u prošlosti vrvio životom zahvaljujući sustavu johinih močvara što su se stvarale duž vodotoka Somogy. Usljed isušivanja radi povećanja obradivih i pošumljenih površina vodeni svijet se sve više smanjivao, kao i svi ostali životni prostori divljih životinja i ptica, pa je bilo očito da je za zaštitu pojedinih vrsta ključna obnova staništa.

Park vidri

Park vidri

Foto: ADJ / MTVA

Koliko je vidra uklopljena u mađarski prirodoslovni atlas, govori činjenica da je gotovo svakom mađarskom srednjoškolcu poznat roman Istvána Feketea "Lutra" o mladoj vidri koja napušta svoj podvodni dom i kreće na pustolovno putovanje u ljudsko okruženje. U stvarnosti, ovaj sitni predator živi vrlo jednostavnim životom u vodenom lancu, koji se proteže od Balatona do Drave, uživa u čistim izvorima, hrani se ribom, podiže mladunce...

Park vidri

Park vidri

Foto: ADJ / MTVA

U parku Petesmalom glavne zvijezde Boni i Tomika tijekom svojih dnevnih rituala imaju i publiku, i to ih jedino razlikuje od rođaka iz divljine. No, nastrada li neki od njih i ostavi bespomoćno potomstvo, velika je šansa da će ga spasiti timaritelji, koji godinama odgajaju tu siročad, a kad odrastu, puštaju ih natrag na slobodu. Tome se plemenitom cilju može organizirano pridružiti i svaki zaposlen Mađar, voljan izdvojiti donaciju u iznosu od 1% poreza na svoju plaću svaki mjesec, prema mađarskom zakonu koji uređuje sustav potpore nevladinim organizacijama, crkvama i prioritetnim javnim zadaćama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!