15:00 / 06.07.2022.

Autor: DM/ADJ

Etno muzej Városliget

Etno muzej Városliget

Etno muzej Városliget

Foto: ADJ / MTVA

Budimpeštanski Etnografski muzej postoji već 150 godina, ali sad je prvi put dobio vlastiti dom, koji je građen upravo za tu namjenu, u naselju Városliget. Posjetitelji su u njega ušli već sutradan nakon svečanog otvorenja. Mnogi su odmah izrazili oduševljenje idejom da se zdanje uklopi u dva zelena brežuljka unutar Gradskoga parka, tako da je ono dijelom upravo ukopano u postojeći teren. S ukupno sedam tisuća četvornih metara izložbenog prostora Muzej se raširio na tri puta više prostora nego u nekadašnjoj zgradi na Kossuthovu trgu.

Etno muzej Városliget

Etno muzej Városliget

Foto: ADJ / MTVA

Projekt je predstavljen prije desetak godina u sklopu inicijative nazvane Liget Budapest, a uz pohvale je izazvao i dosta kritika, jer se činilo da će unijeti još više betona u gradsko sivilo. No voditelj projektantske tvrtke "Napur Architect" Marcel Ferencz tvrdi kako su tijekom planiranja i izvedbe blisko surađivali sa stručnjacima muzeja, pa su dobili zadovoljavajući rezultat s tri glavna elementa: park povezan s dvorišnim krovnim vrtom po kojemu se može slobodno šetati, s besplatnim pristupom javnim površinama, među kojima je i Trg keramike.


Nadopunjuju ih muzejske funkcije: izložbeni prostori s dodacima za različita događanja, Muzej mladih, dvorana za projekcije, uredi muzejsko-nastavnog osoblja, knjižnica i arhiv. Stakleno pročelje s obiju strana zasjenjuju metalne rešetkaste mreže od gotovo pola milijuna rupica za prolaz svjetlosti.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!