15:09 / 09.07.2022.

Autor: DM/ADJ

Dobrinj na vrhu Krka

Dobrinj

Dobrinj

Foto: ADJ / HTV

Nekoć kaštel za obranu od uskoka i Turaka, Dobrinj je danas prelijep pitomi gradić. Njegovi stanovnici toliko mare za kulturno nasljeđe da se zna reći kako je ondje svaka kuća muzej. 

Dobrinj stoji navrh brda na sjeveroistočnoj strani otoka Krka. Povijest kaže da je nastao na mjestu prethodnog ilirskog naselja. U crkvici Sv. Vida čuva se prvi poznati dokument o njezinoj gradnji, koji se smatra „"krsnim listom" cijeloga dobrinjskog kraja. Sámo ime mjesta prvi se put spominje 1. siječnja 1100. u „Darovnici slavnog Dragoslava“, najstarijem pisanom spomenu krčkih župa. A u selu Gabonjin, nedaleko od mjesta, nalazi se dvjesto metara dug Put glagoljaša, koji kroz brdo vodi ka crkvi Sv. Petra. 

Dobrinj

Dobrinj

Foto: ADJ / HTV

Položaj gradića – na dvjesto metara visokom brijegu, usred borove šume, maslinjaka i polja ljekovitog bilja, s čijeg se ruba pruža pogled na plave morske uvale i bijele oblutke mnoštva intimnih plažica – donio mu je status poželjnog mjesta za ljetovanje. A kulturni sadržaji kojima obiluje privlače i mnogo zahtjevnije putnike. Glavne gospodarske aktivnosti ovdašnjeg stanovništva oduvijek su bile obrtništvo i poljoprivreda, za što ima obilje živih dokaza u tome mirnom ambijentu, u sjeni platana što okružuju dobrinjsku Placu. 

Dobrinj

Dobrinj

Foto: ADJ / HTV

Jedna od najljepših točaka je park zvani Jardin, s kojega se uzdiže toranj župne crkve. Kamene kuće nižu se u skladno raspoređenim uličicama, među kojima ona što vodi do središta grada ima javnu slavinu za vodu od 1903. Malene radionice zapravo su pravi mali privatni etnografski muzeji, u kojima su brižljivo čuvane zbirke otočkog ribolovnog i poljodjelskog alata, narodnih glazbala, predmeta iz svakodnevnog života... Crkveni muzej ima bogatu zbirku sakralne umjetnosti.

Dobrinj

Dobrinj

Foto: ADJ / HTV

Na istom kamenitom trgu je i svjetski poznata galerija Infeld. Izložbe u toj renoviranoj staroj romaničkoj kući pravi su kulturni događaji, zahvaljujući izboru autora svjetskoga glasa i kvaliteti radova. Vlasnica Zrinka, udovica Petera Infelda, nasljednika jedne od najvećih austrijskih privatnih zbirki umjetnina, vrlo je aktivna. A izbor djela 38 marginalnih umjetnika od prve polovice 20. stoljeća do danas upravo iz te zbirke ovih se dana može vidjeti u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!