15:01 / 09.07.2022.

Autor: DM/ADJ

Minhenska Olimpijada 1972.-2022.

Olimpijada, 50. obljetnica

Olimpijada, 50. obljetnica

Foto: ADJ / BR

Ovoga srpnja navršava se punih pet desetljeća od Olimpijskih igara u Münchenu. U gradu se događaji s tom tematikom nižu od početka do kraja godine.

Uz pedesetu obljetnicu minhenske Olimpijade gradski muzej priredio je niz prigodnih izložbi i akcija. Kustosi su materijale prikupljali puno duže, pritom su posjetili i neke od živih svjedoka toga velikog događaja, kako bi se dokopali pokojeg osobitog izloška. Među njima je sportska pedagoginja Gertrude Krombholz, koja je tada obučavala hostese, te sportaš Klaus Wolfermann, kojemu se na ovom stadionu ostvario san o olimpijskom zlatu. Onima koji su tada bili dovoljno odrasli da shvate o čemu se radi naviru sjećanja, a mladima koji tek stasaju to je prilika za usporedbu koliko se duh sportskih natjecanja promijenio. 

Olimpijada, 50. obljetnica

Olimpijada, 50. obljetnica

Foto: ADJ / BR

Bile su to 20. olimpijske igre i održane su od 26. kolovoza do 11. rujna 1972. godine. MOO bio je odabrao München za domaćina u konkurenciji ostalih gradova kandidata, među kojima su bili Detroit, Madrid i Montreal. Pogled unatrag svjedoči da su one oblikovale grad kao nijedan drugi događaj u novijoj povijesti, kako tvrde poznavatelji njemačkih prilika. Zato je jubilarni moto ove okrugle obljetnice: "Na putu u budućnost 1972. – 2022. – 2072.", kojim se se želi izravno uključiti građane u sva zbivanja koliko god je to moguće, ne bi li upravi grada dali vlastite impulse za nadolazeća desetljeća.

Olimpijada, 50. obljetnica

Olimpijada, 50. obljetnica

Foto: ADJ / BR

Za cjelokupnu koordinaciju programa obljetnice, koji uključuje više od 150 događaja, odgovoran je Odjel za kulturu Grada Münchena. Glavni partneri su mu Njemačka olimpijska sportska konfederacija (DOSB) i Olympiapark München. Jer taj je sportski događaj, inače zamišljen kao simbol mira i suradnje među narodima, imao jednu veliku političku mrlju: "minhenski olimpijski masakr" – atentat palestinskih terorista na izraelsku olimpijsku ekipu, u kojemu je poginulo 17 osoba. 

Olimpijada, 50. obljetnica

Olimpijada, 50. obljetnica

Foto: ADJ / BR

No nije se tada promijenila samo organizacija sigurnosti sportskih natjecanja, već i povijest televizije: prvi put su snimke u boji emitirane širom svijeta. Sámo lice grada promijenila je izgradnja U-Bahna i S-Bahna, trasā podzemne i brze željeznice, koje prometuju do danas. A München je tada pokazao i nove vizionarske pristupe na području arhitekture, dizajna, umjetnosti i kulture. Zato se i prilikom programa obljetnice nastoji učiniti vidljivom eksperimentalna vizualna komunikacija, pogotovo oko Olimpijskog jezera, gdje bi se trebao istaknuti performativni i participativni duh kao umjetnički komentar suvremenog sporta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!