15:20 / 07.10.2022.

Autor: DM/ADJ

Prva iška lopižarka

Iška lopižarka

Iška lopižarka

Foto: ADJ / HTV

Otok Iž, u zadarskom arhipelagu, pravo je malo zeleno kraljevstvo od samo dva slova, poznato po dvjema presudnim stvarima: čistoj prirodi i izradi lopiža.

Tradicionalni zemljani lonci rade se posvuda gdje ima ljudi, od pradavnih vremena. Ali svaki kraj ima neku svoju tajnu izrade, specifičnost oblika i ukrasa, pa i ime. Iž je jedini jadranski otok na kojemu se već više stoljeća rade ručno na lončarskom kolu – lopiži. Vjerojatno su povezana imena grnčarije i mjesta. To bi se dalo pomnije provjeravati u etnografskim i povijesnim knjigama. No, jedno je sigurno: čim stupite na taj srednjodalmatinski otok, u nekoj konobi ili kužini dočekat će vas jelo u lopižu.

Lopiži

Lopiži

Foto: ADJ / HTV

Iško je lončarstvo dio obiteljskog nasljeđa. Tako je bilo od pamtivijeka. Prenosilo se sa oca na sina. Ali u slučaju mlade keramičarke i multimedijske umjetnice Nike Petrović Grilc dogodilo se nešto neočekivano, iako posve prirodno: vještinu izrade lopiža, zajedno sa "žicom" za keramiku uopće, preuzela je kći. Njezin pokojni otac Predrag, umjetnik odan nasljeđu predaka, ustrajno se borio za lopiž, sve dok ga nisu proglasili 2009. nematerijalnim kulturnim dobrom Republike Hrvatske.

Iški lopiž

Iški lopiž

Foto: ADJ / HTV

Putujući uvijek između Graza, gdje sad živi, i rodnog otoka, Nika je postala prva žena koja nastavlja štititi ovo iznimno blago pučke kuhinje i otočke kulture. Svojim osobitim umjetničkim instalacijama i kompozicijama ona traži poveznicu između prošlosti i suvremenosti, transformirajući tradicionalno lončarstvo u novu keramiku, ali s čvrstim korijenima. Tako nastoji izraziti duboku isprepletenost svih naroda i kultura kroz temeljnu jednostavnost gline. Redovito organizira radionice i kolonije, nadajući se da će to slijediti i drugi.

Predrag i Nika Petrović

Predrag i Nika Petrović

Foto: ADJ / HTV

Zanimljivo, još dok je bila posve mala djevojčica, Nika je znala govoriti kako će njezin sin naslijediti umjetnički dar i žar za lopižarstvom. Igrom slučaja, upravo tijekom snimanja ove reportaže, bila je u visokoj trudnoći i već je znala da nosi muško dijete. Znači, na pragu je ostvarenja svoga sna: iški lopižari zahvaljujući njoj mogu nastaviti točno ondje gdje je Predrag Petrović "Pepi" stao.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!