11:24 / 11.10.2022.

Autor: DM/ADJ

Olimpijsko selo živi u Münchenu

München, trajno Olimpijsko selo

München, trajno Olimpijsko selo

Foto: ADJ / BR

Na Bavarskoj televiziji ove je godine još vrlo aktualna pedeseta obljetnica Olimpijskih igara u Münchenu. Danas nam se otkriva jedno gotovo nezapaženo arhitektonsko remek-djelo, koje je gradu ostalo u trajno naslijeđe.

Olimpijada 1972. bila je velik uspjeh. Bar sa sportskog stajališta. I što je ostalo od tadašnjih Igara? Mnogo lijepih uspomena na veličanstvenu sportsku priredbu, ali dakako i tužnih sjećanja zbog atentata u Olimpijskome selu. Još i danas na Igre podsjeća nekoliko važnih građevina – primjerice, svjetski poznati šatorski krov Olimpijskoga parka postao je znamenitost glavnog grada Bavarske. No neke građevine, koje su tada djelovale futuristički, u međuvremenu su gotovo pale u zaborav. 

München, trajno Olimpijsko selo

München, trajno Olimpijsko selo

Foto: ADJ / BR

Tako je bilo i s minhenskim Olimpijskim selom. O njemu se prestalo govoriti odmah nakon Igara, što je i razumljivo. Ali jedan od razloga za to je i njegova potpuna transformacija u nešto drugo: ono se pretvorilo u atraktivno naselje, integralni dio grada u kojemu se i danas živi. I to vrlo ugodno, sudeći po točkama obilaska toga zelenog terasastog sustava spojenih kuća. On obiluje širokim platoima, gdje se djeca mogu igrati daleko od opasnih automobila, i intimnim zatvorenim dvorištima za druženje bez radoznalih pogleda sa strane.

München, trajno Olimpijsko selo

München, trajno Olimpijsko selo

Foto: ADJ / BR

Sami stanovi primjer su ekonomičnog korištenja životnog prostora, koji ne počiva na veličini, nego mudro smišljenom rasporedu. Nacrt s tako osmišljenim arhitektonskim rješenjima gradska je uprava isprva bila odbila kao "previše hrabar". Ali planeri iz ureda Günter Behnisch nisu se dali smesti. Iz današnje perspektive, oni su stvorili cjelovito umjetničko djelo. Fritz Auer odigrao je vrlo važnu ulogu u tome i nedavno je objavio knjigu Minhensko olimpijsko selo – naselje koje još živi.

München, trajno Olimpijsko selo

München, trajno Olimpijsko selo

Foto: ADJ / BR

Planeri iz ureda Günter Behnisch usudili su se stvoriti arhitektonsko cjelovito umjetničko djelo za Olimpijske igre 1972. godine. Fritz Auer, danas vitalan 89-godišnjak, odigrao je svoju ulogu u tome i sve opisao u nedavno objavljenoj knjizi, punoj hrabrosti i kozmopolitske otvorenosti, naslovljenoj "Šatorski krov za München i svijet: ostvarenje ideje za Olimpijske igre 1972". Svakako ga posebno veseli da njegov sin Philipp, također arhitekt, danas živi s obitelji upravo u tome idiličnom susjedstvu, jednom od onih što su Münchenu priskrbili naslov "svjetskoga grada sa srcem".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!