11:14 / 11.10.2022.

Autor: DM/ADJ

Igračke iz stroja za žvake

"Stara ljubav"

"Stara ljubav"

Foto: ADJ / BR

Sjećate li se one ljepljive, zelene žabe koju ste mogli baciti na prozorsko staklo pa bi polagano klizila prema dolje? Bilo je i narančastih hobotnica, žutih puževa... Zvali su ih ljigavcima, a najčešće su dolazili kao dar uz žvakaću gumu iz automata. Svatko tko je bio dijete 1960-ih ili 1970-ih sigurno se sjeća tih automata sa šarenim lopticama. One su se u ustima pretvarale u slatku gumastu tvar, koja bi nekad potrajala i cijeli dan.


Što sve nije znalo iskočiti iz tih kutija? Često su to bile potpune bedastoće, igračke za jednokratnu uporabu, ali uvijek nekako duhovite i drugačije od svih ostalih. Muzej igračaka u Nürnbergu posvetio je upravo toj temi izložbu pod naslovom "Stara ljubav – blago igračaka iz automata sa žvakaćim gumama". 

Igračke i žvake

Igračke i žvake

Foto: ADJ / BR

Tko bi pomislio da "kauguma" može dostići cijenu od sto eura? Da, ali samo ako je riječ o kolekcionarskom primjerku poput "Bazooke" u originalnom omotu, ili paketića s cijelom zbirkom plastičnih životinja, zviždaljkom za nošenje oko vrata ili likom estradne zvijezde. No ima tu i posve dostupnih izložaka, poput pikula za dvadesetak centa ili oslikanih pločica s umjetničkim potpisom za dva eura.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!