20:57 / 19.10.2021.

Autor: HRT

Markus Lüpertz, Božanska iskra II

Markus Lüpertz, Božanska iskra II

Markus Lüpertz, Božanska iskra II

Foto: - / -

 

On sve drži na oku. Pomno, katkad i strogo, Markus Lüpert nadzire pripreme za svaku svoju izložbu. Slikar, kipar, grafičar, ovaj je svestrani njemački umjetnik danas jedan od najtraženijih na međunarodnom tržištu umjetnina. Sad u Dijecezanskom muzeju St. Ulrich u Regensburgu izlaže djela od gipsa i stakla, koja se izvrsno uklapaju u sakralnu atmosferu toga mjesta.

Prikladan je i naslov: "Božanska iskra II", što znači da mu je ovo već druga izložba oblicima i temama vrlo bliska religijskom duhu umjetničkog čina. Skulpture i skice za vitraje potiho sugeriraju da bi se upravo na mjestima gdje su postavljene trebale i realizirati.

Njegova su djela često osporavana kao suvišni nastavak neoekspresionističke prakse, što njega, čini se, osobito zabavlja. Jer Lüpertz je nadasve osebujna osoba, čija vanjština – na rubu egzibicionizma, provokacije, pa i blagog sarkazma u odnosu na pojavnost umjetnika u današnjem svijetu – sama po sebi predstavlja svojevrstan društveno kritički stav.

 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!