13:15 / 30.11.2021.

Autor: HRT

SalajLand otvoren unatoč koroni!

Božićna priča obitelji Salaj unatoč koroni!

Božićna priča obitelji Salaj unatoč koroni!

Foto: SalajLand / SalajLand

Malo tko u Hrvatskoj nije čuo za božićnu priču obitelji Salaj. Tisuće svjetala s njihovog imanja u Grabovnici, nakon dva desetljeća, zamalo je ugasila korona. I ovaj put je bilo neizvjesno praktički do zadnjeg trena. 

Kad je 2001. Zlatko Salaj u Grabovnici kod Čazme okitio svoje imanje i njegovi obrisi zasvijetlili nadaleko, bila je to prava božićna bajka za početak novog tisućljeća. Motiv za kićenje cijeloga posjeda treba tražiti u ranim danima siromašnoga dječaka, koji je svakog Božića uzalud želio kuglice i svjećice. A kad se u zreloj dobi vratio sa službovanja na telekomunikacijskim postrojenjima po arapskim zemljama i mogao si priuštiti ukrasa koliko želi na vlastitoj farmi – prvo što mu je bilo na umu jest usrećiti što je moguće više djece.

Nada i Zlatko Salaj u Dnevniku HTV-a 24.12.2004.

Nada i Zlatko Salaj u Dnevniku HTV-a 24.12.2004.

Foto: HRT / ADJ

Vidjevši koliko je zanimanja izazvala njegova hrvatska božićna bajka, nalik prizoru iz Las Vegasa, Zlatko ju je, uz podršku supruge Nade, svake godine nezaustavljivo širio. Udružio se s još dvojicom poduzetnika, pa su zajedno započeli i Uskrsnu priču. Nakon gotovo dva desetljeća, svjetla su se brojila na milijune, a posjetitelji na tisuće. Nastao je SalajLand!

I tako sve dok koronavirus nije ukrao Božić i dva Uskrsa svima, pa i Salajevima. Prošle godine svjetla se nisu upalila, ali su za ovu sve pripremali od ljeta, kao da će sve biti u redu. I što mislite kako je ispalo? Dobili su dozvolu za rad od početka Adventa do tjedna Sv. Tri kralja, s tim da posjetitelji moraju imati COVID potvrde.

SalajLand 2021.

SalajLand 2021.

Foto: HRT / ADJ

Naravno, nisu svi potencijalni gosti htjeli pristati na taj uvjet – neki jer se iz uvjerenja ne žele cijepiti, a neki jer za te potvrde treba izdvojiti dodatnu svotu novca, pa se za veću obitelj uz ulaznice ona poprilično popne, pogotovo ako još putuju iz drugog mjesta. Ali, pandemija će valjda jednom proći, a pred nama je još dosta Božićâ i Uskrsâ. Zasad je ono najbitnije da božićna priča obitelji Salaj ostaje i opstaje. Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!